Totaal 53 ha netto glas aangemeld voor sanering in Noord-Brabant

De regeling van Provincie Noord-Brabant voor het saneren van kwetsbaar gelegen kassen, is dit jaar van 3 augustus tot en met 25 september 2009 voor de derde keer opengesteld. Voor deze laatste tranche hebben zich 24 bedrijven aangemeld met een totaal oppervlak van 29,5 ha netto glas. Tijdens de eerste tranche uit 2006 en de tweede tranche uit 2008 zijn in totaal 18 aanvragen toegewezen, goed voor 23,3 ha glas. Tot op heden is er ca 53 ha aangemeld en € 5,3 miljoen subsidie toegekend.

Een belangrijke bijdrage is geleverd door het saneringsproject de Brabantse Wal. De TOM heeft hiervoor een speciale opdracht voor uitgevoerd, voor een gebiedsgerichte aanpak. Op 28 oktober jongstleden is dit project beloond door het ministerie van VROM en LNV met een extra subsidie.

Glas in Brabant

In Noord-Brabant zijn er ,volgens de voorlopige telling van het CBS, 889 bedrijven met tuinbouw onder glas. Helaas liggen niet al deze bedrijven in de daar voor best ingerichte gebieden. Een aantal bedrijven liggen zogenaamd kwetsbaar. Dit zijn bedrijven die gedeeltelijk of geheel in de Agrarische Hoofdstructuur Landschap, Groene Hoofdstructuur Natuur of de Groene Hoofdstructuur Landbouw liggen (conform Interim Structuurvisie 2008). Provincie Noord-Brabant heeft als doel dat 75% van het areaal glas in de zogenoemde concentratiegebieden komt te liggen in 2015 (Beleidsnota Glastuinbouw 2006). Dit zijn gebieden (vestiging-, project- en doorgroeigebieden) die zijn aangewezen voor verdere ontwikkeling van de glastuinbouw. Verder zet de provincie in op sanering van kwetsbaar gelegen bedrijven middels de saneringsregeling.

De rol van de TOM

De rol van de TOM bij deze saneringsregeling, is die als adviseur van de provincie en van ondernemers die willen saneren of verplaatsen. Door het ontwikkelen en herstructureren van locaties waar de glastuinbouw zich kan ontwikkelen en het ondersteunen van sanering en verplaatsing, levert de TOM een belangrijke bijdrage aan een duurzame glastuinbouwsector in Noord-Brabant.

Bron: TOM Brabant

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.