Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afvalverwerker levert kassengebied PrimAviera straks restwarmte en CO2

Warmte-koudeopslag, geothermie en lagetemperatuurwarmtetransport zijn duurzaamheidsitems waarop Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland (SGN) zich bij het gebied PrimAviera bij Aalsmeer richt. Met vuilverwerkingsbedrijf De Meerlanden is een pilotproject opgezet. Laagwaardige restwarmte uit de navergisting van GFT in tunnels wordt gebruikt voor verwarming van rozenkassen. Daar komt later CO2-levering bij. De pilot moet uitwijzen of warmtetransport rendabel is en of de geproduceerde CO2 zuiver genoeg is.

De Meerlanden verwerkt al jaren GFT-afval tot compost. Sinds kort staan op het terrein in Aalsmeer een aantal tunnels waarin vanaf komend voorjaar compost wordt navergist. De vrijkomende restwarmte – met een jaarrond vrijwel constante temperatuur van 45 graden Celsius – is bruikbaar in de tuinbouw. In het najaar van 2010 moet ook de installatie klaar zijn die het bij vergisting ontstane biogas omzet in aardgas, een proces waarbij CO2 vrijkomt.

De navergistingstunnels bij De Meerlanden leveren 2 megawatt aan warmte. Dat staat ongeveer gelijk aan 2,5 miljoen aardgasequivalenten op jaarbasis, voldoende om meer dan 2000 huizen te verwarmen. Als op middellange termijn een in de regio gepland datacentrum in fasen zal worden gebouwd, loopt de beschikbare hoeveelheid warmte op tot 20 miljoen aardgasequivalenten, genoeg voor 15.000 tot 20.000 woningen.

Kwekerij Leo Ammerlaan ligt op steenworp afstand van het vuilverwerkingsbedrijf, ideaal om zaken die verband houden met restwarmtetransport en CO2-levering uit te zoeken. In eent demoproject worden pijpmaterialen en energiezuinige pompen getest.

Bron: Veldwerk
Publicatiedatum: