Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
teelttip paprika Rijk Zwaan

Procentueel grootste uitbreiding in gele paprika's

Het jaar 2009 was dramatisch voor glasgroenten, maar voor de paprikateelt in het bijzonder. Toch komt er 80 tot 100 hectare uitbreiding door met name nieuwe projecten die al eerder gepland waren. Procentueel zal de grootste uitbreiding in geel plaats vinden en daarna in oranje en rood. Het areaal groene paprika zal ongeveer stabiel blijven. Wat dit betekent voor de toekomst weet nog niemand, maar spannend wordt het zeker. Een veel gehoorde opmerking is ‘nu maar zien wie de langste adem heeft’, maar laten we hopen dat het niet zo ver komt.

Ook in de veredeling is een lange adem nodig: zo ben je marktleider en zo ben je weer weg. Rijk Zwaan is dan ook erg blij nu weer terug te komen op de paprikamarkt met ruim 100 hectare gele en ong. 18 hectare rode paprika. Een groot deel van deze rassen is inmiddels geplant. De arealen zijn als volgt verdeeld: De gele rassen Inzell RZ, Stayer RZ en Sven RZ komen op respectievelijk 55 ha, 45 ha en 3 ha. te staan. Van de rode introductierassen 35-152 RZ en 35-153 RZ staan respectievelijk 12 en 6 hectare.

Op de dag van planten is het goed rustig aan te doen en een dag- en nachttemperatuur in te stellen niet hoger dan 20oC. De maximum buis mag begrensd worden op 50 – 60oC (afhankelijk van de afstand van de buis tot de plant). Binnen enkele dagen mag de temperatuur opgebouwd worden naar 21,5 - 22 oC dag en nacht.

Als we naar zetting willen gaan werken, gaan we zakken met de temperatuur, met name in de voornacht. De vroegste zaaidata zullen hier nu al mee beginnen. Rond het zettingmoment moeten we dan streven naar etmaaltemperaturen van minimaal 18,5oC en max. 20oC, afhankelijk van de lichthoeveelheid en de stand van het gewas.

De nieuwe generatie rassen van Rijk Zwaan kenmerkt zich door een combinatie van groeikracht en generativiteit. Dit resulteerde niet voor niets het afgelopen jaar in hogere producties van een goede kwaliteit. De vruchtzetting leverde vorig jaar weinig problemen op en wij verwachten dan ook dat het niet nodig zal zijn om met diepe voornachten te werken. Wel zien wij natuurlijk rasverschillen. Het werken met een kleine voornacht tot ong. 17oC kan erg positief werken bij de rassen Inzell en Sven. Gezien het wat generatievere karakter van Stayer denken we hier een minder lage voornacht nodig te hebben. Dit geldt overigens ook voor de rode rassen 35-152 RZ en de 35-153 RZ. Hieronder geven wij u enkele handvatten voor het aanhouden / dunnen van de eerste zetting.Actief telen!

Op het moment van schrijven van deze teelttip is het rond het vriespunt, een dik pak sneeuw en bewolkt. We hebben al meer dan een week koud weer gehad met de daarbij behorende hoge buistemperaturen. De planten zijn daardoor erg actief geweest en hebben vaak al meer wortelontwikkeling dan normaal rond deze tijd. Wanneer het weer buiten omdraait naar zachtere omstandigheden, is het uitermate belangrijk voldoende actief te blijven telen. Zo houden we het gewas actief, maar vooral het generatieve karakter in de plant.

Zorg voor een min. buistemperatuur van 45 oC en open het scherm wanneer de temperatuur in de kas oploopt boven de ingestelde stooktemperatuur bij deze min. buis. Zo houden we de knoppen sterk en voorkomen we dat we met extremere acties zetting moeten gaan forceren! Immers: De meest spontane zetting zorgt voor de snelst uitgroeiende vruchten met de beste kwaliteit!
Publicatiedatum: