Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
buitenlandse concurrentie steeds grotere bedreiging

Kwart tuinders wil in 2010 investeren

Tuinbouwondernemers gaan uit van hun eigen kracht. Ze zijn positief over het bedrijfsresultaat voor 2010. Ruim 64% verwacht een beter rendement te behalen ten opzichte van dit jaar. Ondanks slechte resultaten in 2009 en een falende overheid is de investeringsbereidheid niet afgenomen. De focus komt bij investeren meer te liggen op efficiencyverbeterende maatregelen en kennis, terwijl vorig jaar meer de nadruk lag op schaalvergroting.

Wat de tuinbouwsector in Nederland betreft heeft de overheid verkeerde keuzes gemaakt in de bestrijding van de economische crisis. In 2008 was nog 72% tevreden met de Haagse maatregelen tegen de crisis. Gedurende 2009 is dit drastisch omgeslagen: 73% van de tuinders is daar nu ontevreden over en geeft de regering een onvoldoende op dit punt. De door de overheid als anti-crisismaatregel gepresenteerde garantieregeling, die in de praktijk ongunstig en onbereikbaar blijkt voor veel tuinders, is één van de grote bronnen van onvrede.

Opvallend is ook dat de tuinbouwondernemer de buitenlandse concurrentie als een steeds grotere bedreiging ervaart. In 2009 noemt 57% van de ondernemers dit als grote bedreiging, tegen 31% procent in 2008. Dit blijkt uit de eindejaar ondernemersenquête onder bijna tweeduizend ondernemers, uitgevoerd door LTO Noord Advies, GIBO Groep Accountants en Adviseurs en MKB Adviseurs.

Afzet

Ondernemers zien voor 2009 kansen in het verhogen van de omzet bij bestaande en nieuwe klanten (2009: 37% vs. 2008: 17%). Vooral op eigen kracht, want ondanks de oprichting van verschillende associaties van producentenorganisaties (APO’s) in 2008 geven ondernemers niet hun prioriteit aan de bundeling van aanbod, als het gaat om het vergroten van hun kansen. Concurrentie uit het buitenland wordt als een steeds grotere bedreiging gezien (van 31% in 2008 naar 57% in 2009). De grootste bedreiging zijn nog altijd de stagnerende afzet ( 79%) en een aanhoudende economische recessie (67%).

Kredietcrisis

Na het daadkrachtige optreden van de overheid in 2008 bij de bestrijding van de kredietcrisis, heeft Den Haag in 2009 geen indruk gemaakt met het crisisbeleid bij de tuinders. De mening van de sector is compleet omgeslagen. Was in 2008 72% tevreden, nu is 73% ontevreden over het gevoerde beleid. De regering moet meer doen aan het verbeteren van de export door middel van kredietfaciliteiten (24%). De regering haalt hier met een 4,9 een harde onvoldoende. Overigens wordt de eventuele invoering van een kilometerheffing en het verhogen van de AOW leeftijd naar 67 jaar door meer dan driekwart van de ondernemers niet als belemmering of bedreiging ervaren.

Financieringen

Ten opzichte van 2008 is het aantal bedrijven dat hinder heeft ondervonden bij het aanvragen van een financiering verdubbeld naar ruim 40%. Veel bedrijven kunnen geen gebruik maken van de als maatregel tegen de crisis gepresenteerde garantieregeling. Van de tuinbouwondernemers vindt 10% dat de overheid deze regeling moet verlengen.

Energie

Energie heeft in 2009 minder in de belangstelling gestaan. De prijzen voor 2010 en de daaropvolgende jaren zijn voor de tuinbouw op een acceptabel niveau beland. Voor WKK’s is de rentabiliteit verminderd door een lagere sparkspread. De elektramarkt zal moeilijk blijven door de bouw van nieuwe centrales en de toetreding van buitenlandse producenten. De belangstelling voor nieuwe WKK-installaties is mede hierdoor afgenomen.

Administratieve lastendruk

Ondanks dat de verlaging van de administratieve lasten een paradepaard is van de overheid, is er voor de tuinbouwsector geen sprake van een vermindering van regeldruk. Maar liefst 97% van de ondernemers (vorig jaar 73%) gaf aan dat de regeldruk niet is afgenomen. Gevraagd naar welke prioriteiten de overheid moet stellen voor 2010, geeft 34% van de tuinders aan dat dit het verlagen van de administratieve lasten moet zijn.

Verbetering van efficiency

Naast de zorgen die er zijn om de afzet, ligt de focus van de sector voor 2009 vooral op het verbeteren van de efficiency in het bedrijf. Investeren in efficiency wordt door de meer dan 70% van de ondernemers genoemd als kans om de bedrijfsresultaten te verbeteren. De tevredenheid over de inzet en de vaardigheden van het personeel is onverminderd groot binnen de tuinbouw: 85% gaf het personeel een cijfer 7 of hoger!

Mogelijkheden tot verbetering

Ondanks de zware tijden in de tuinbouwondernemers door de stagnerende afzet en de gevolgen van de kredietcrisis, zien ondernemers mogelijkheden tot verbetering. Vooral op het gebied van samenwerking, uitbreiding van het aantal klanten en efficiency verbetering liggen er kansen. Men is ontevreden over de regeringsaanpak van de crisis, de regering zal veel meer actie moeten ondernemen om de administratieve lastendruk te verlagen en de export beter te faciliteren onder meer door kredietfaciliteiten.

Eigen bedrijf: je lust en je leven?

Hoewel ondernemers tevreden zijn met de prestaties van het eigen bedrijf ten opzichte van collega’s en medewerkers, beoordelen ze hun eigen balans tussen werk en privé veel negatiever. Maar liefst 57 procent van de ondernemers had liever meer tijd gehad voor het privé-leven. Het gemiddelde rapportcijfer voor deze balans is een 6 plus. Toch geven ondernemers moeilijk zaken uit handen: slechts 16 procent van de ondernemers is van plan werk uit te besteden.

Bron: Gibo Groep
Publicatiedatum: