Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Directievoorzitter Fred van Heyningen van Rabobank Westland:

"De kritiek dat wij te streng zijn met het verstrekken van krediet, werp ik van mij af”"

De Greenport in crisistijd. De afgelopen maanden liet Het Hele Westland diverse prominenten uit het glastuinbouwcluster aan het woord. Ook al liepen de visies uiteen, allen waren het er over eens: de financiële crisis in het glastuinbouwcluster kent meerdere oorzaken. Kan de economische crisis wellicht als katalysator werken om structurele problemen in het cluster op te lossen?

Rabobank Westland is de grootste ‘glastuinbouwbank’ van Nederland. En als je dicht bij het vuur staat, weet je exact wat er in het cluster speelt. Fred van Heyningen, directievoorzitter van Rabobank Westland. "Het weermannetje heeft nog steeds zijn paraplu op gestoken. Er is in het Westland afgelopen jaar ongeveer 350 miljoen euro minder omgezet. Dat is gigantisch veel. De inkomstenderving geldt vooral voor bedrijven; consumenten worden minder hard getroffen door de financiële crisis. In de groentesector liggen de knelpunten zonder meer in de afzetproblematiek. Het oplossen van die problematiek heeft vooral te maken met het tonen van visie en lef. Als je in staat bent om de prijsstelling met tien procent te verbeteren, sla je een veel grotere slag dan met de opzet van een garantiefonds. Geen enkel garantiefonds kan immers een inkomstenderving van 350 miljoen euro compenseren."

Rem op financieringen?

Banken zijn volgens verschillende prominenten in hun beoordeling te kritisch geworden om krediet te verstrekken. Van Heyningen nuanceert het algemene beeld hierover. "Laat banken vooral reëel zijn. Een bedrijf moet minimaal 25% eigen vermogen hebben en een brutomarge van 7,5% op hun omzet. Dit geldt overigens alleen bij nieuwe investeringen en niet bij liquiditeitssteun. In dat laatste geval hanteren we veel lagere eisen. Dat zijn geen overdreven eisen. Welke volwassen sector kan dat niet opbrengen? Die eisen hadden wij veel eerder moeten stellen. Banken zijn te ver gegaan bij de financiering van glastuinbouwbedrijven. Dat verwijt ik als eerste onszelf. Wij hadden kritischer moeten zijn op de managementinformatie binnen de bedrijven. Maar wij trekken echt niet zomaar de paraplu weg. Als wij op basis van reële bedrijfsgegevens zouden financieren, zouden er veel meer bedrijven te koop staan. De kritiek dat wij te streng zijn met het verstrekken van krediet , werp ik dus echt van mij af. Dat wordt veel te makkelijk geroepen."

Gezamenlijke strategie ontwikkelen

De leiders van de sector moeten volgens Van Heyningen meer verantwoordelijkheid pakken en de handen in één slaan om keuzes te maken. "De glastuinbouwsector moet vanuit een gezamenlijke strategie de uitvoering voortvarend ter hand nemen. Minder in eilandjes denken. Telersverenigingen trekken bijvoorbeeld veel geld uit voor verkopers die elkaar bevechten. Dat is contraproductief. Die krachten moeten gebundeld worden. Er moet ook meer professionaliteit in de sector komen. Als bank gaan wij nadrukkelijker dan voorheen aangeven waar wij de oplossing in zien en vooral initiatieven financieren die voor de toekomst van de sector van belang zijn. Wij zijn geen profeet, maar zullen ons hoofd boven het maaiveld uit moeten steken. Meer focussen op de kansen voor het gehele cluster dan het oplossen van individuele problemen."

Lichtpuntjes

De economie begint langzaam aan te trekken en bedrijven hebben het nodige gedaan om hun eigen bedrijfsvoering te verbeteren. Er zijn dus ook wel wat lichtpuntjes. “In de sierteelt trekt de markt aan en in de groenteteelt wordt momenteel keihard gewerkt aan samenwerking. Zelfs het woord fusie is voor telersverenigingen bespreekbaar. Ik juich dat zeer toe. Dat geluid heb ik in het verleden veel te weinig gehoord. De Rabobank ondersteunt dit ook en waar wij dit kunnen stimuleren, zullen wij dat zeker niet nalaten. Wij willen als bank laten zien dat wij aan dergelijke initiatieven enorm waarde hechten. Wij ontwikkelen een visie om richting te geven. Dan kunnen bedrijven ook gericht keuzes maken waar zij prioriteit aan kunnen. Als het nodig is, zullen wij initiatieven op het gebied van samenwerking zeker faciliteren. Ik zie het dan ook niet somber in. Misschien kan de economische crisis zelfs als katalysator werken om structurele problemen in het cluster op te lossen.”

Bron: Het Hele Westland

Publicatiedatum: