Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarom is er nog geen koppeling glastuinbouw en varkenshouderij?

Het combineren van een varkensstal met een tuinbouwkas levert in potentie geweldige voordelen op. Waarom is die combinatie er dan nog niet? Op 18 september werd daarom in het Greenporthuis Venlo met steun van het Ministerie van LNV een workshop georganiseerd over de kansen van een koppeling van glastuinbouwbedrijven met een varkenshouderij.

Het doel was na te gaan of zo’n koppeling te realiseren is en een rol kan spelen in het versterken van solitaire agrarische ondernemingen. Een kleine twintig specialisten uit de regio verdiepten zich een middag en een deel van de avond in de het sluiten van stofstromen tussen deze twee bedrijfstypen. Er was ook een excursie ingepland naar een bedrijf waar een pilot draaide met een nieuw type mestverwerking. Potentiële voordelen voor de glastuinbouw zijn o.a. het gebruik van overtollige warmte en CO2 uit de stallucht. Potentiële voordelen voor de varkenshouderij zijn o.a. het beter verwaarden van reststromen door scheiding van urine en mest aan de bron. Uiteraard zijn de potentiële barrières ook benoemd. Alle punten werden intensief gewogen en naast elkaar gezet. Het “laaghangende fruit” werd benoemd. De conclusie was dat er kansen zijn, maar ook duidelijke knelpunten. Enkele ondernemers hebben plannen om lokaal elkaars reststromen te gaan sluiten. Er wordt nu nagedacht hoe dit initiatief ondersteund kan worden.


Voor meer informatie:
Wouter Verkerke
Sysope
Publicatiedatum: