Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het Nieuwe Telen bij paprika's van start

Het komend seizoen zullen er paprika’s worden geteeld volgens de principes van ‘Het Nieuwe Telen’. Dat meldt Energiek 2020. In de kas van het Improvement Centre waar afgelopen seizoen de komkommers stonden, zijn op 3 december paprika’s geplant. Gekozen is voor Derby, een geel ras, dat volgens het 2-stengelsysyteem zal worden geteeld.

De technische opzet van deze proef lijkt sterk op die van de komkommers, zodat er geen grote verbouwingen nodig waren. Er zijn alleen plantgoten bijgeplaatst en de dubbele groeibuis is onder de teeltgoten gelegd. In de kas bevinden zich een dubbel scherm met resp. XLS 18 en XLS 10 doek. Daaronder is een vast scherm getrokken van extra heldere folie.

Geen extra’s

Ook in deze proef is het uitgangspunt zo weinig mogelijk energie te verbruiken, terwijl de productie paprika 1op een normaal niveau moet blijven. De omstandigheden zullen verder zo veel mogelijk lijken op de praktijk, met als extra de drie schermen en de luchtslangen voor ontvochtiging door aanzuiging van buitenlucht. De buisrails worden als primair net gebruikt en de buis – van het groeinet die ook laag ligt)- kan er als secundair net bij. Andere extra’s zijn overwogen, zoals binnenluchtcirculatie of verticale ventilatoren, maar hier is toch niet voor gekozen. Door stukje bij beetje nieuwe aspecten aan te pakken, is duidelijker welk instrument een bepaalde situatie veroorzaakt.

Winterperiode

De gewassen in het project Het Nieuwe Telen worden nu een stuk vroeger geplant dan vorig seizoen (tomaat wordt in week 52 geplant). Projectleider Arie de Gelder: “Ik ben benieuwd of we in de winter met weinig energie in de donkerste paprika 2periode van het jaar goed paprika’s kunnen telen en hoe we laagwaardige warmte daarbij kunnen inzetten. Een belangrijke vraag is hoe de vroegste zetting eruit komt. Door de mogelijkheden van ontvochtiging kunnen we het vaste foliescherm er wel langer in laten liggen dan in de praktijk gebruikelijk. We zullen ook veel aandacht besteden aan (het voorkomen van ) fusarium en binnenrot."

Een eerste discussie binnen de begeleidingsgroep was of er wel voldoende luchtbeweging rond het gewas is. Met het driedubbele scherm is er kans dat er een te dood klimaat ontstaat. Om te weten hoe die luchtbeweging is, worden er nu sensoren geïnstalleerd die de luchtbeweging tussen het gewas meten.

Bij het Improvement Centre is Marc Grootscholten verantwoordelijk voor de realisatie van het geheel. De proef zal wekelijks worden gevolgd en begeleid door een drietal paprikatelers (Ton Van Dijk, Michel van Ruyven en Patrick van der Voort) en een teeltadviseur (Jeroen Zwinkels).

Bron: Energiek 2020
Publicatiedatum: