Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sunergiekas: energieoverschot en 75 kilo tomaten

De door P.L.J. Bom en Wageningen UR ontwikkelde Sunergiekas heeft in november een zeer succesvolle tomatenteelt afgesloten. Dat meldt Energiek 2020. De semi-gesloten kas leverde ruim 75 kilo tomaten met een energie-input van 27 m3 aardgas. Met deze energie-input heeft de kas niet alleen deze hoge tomatenproductie weten te realiseren maar ook nog 950 MJ aan overtollige zonne-energie in een aquifer opgeslagen (op een gemiddeld temperatuurniveau van 17 °C) verzameld. Dit is 30 m3 aardgas equivalenten en omdat 30 meer is dan 27 spreken we van een netto energieproductie van 3 m3 aardgas equivalenten.

Het aardgas is gebruikt door een 200 kWe/ha WKK-installatie die daarbij de volledige elektriciteits- en CO2-behoefte van de teelt kon invullen.

Telen in een gesloten of semi-gesloten kas betekent dat je echt vanuit de plant moet redeneren bij de keuze van je klimaatinstellingen. Bovendien moet de installatie dit klimaat dan op een homogene wijze realiseren. De hoge productie, de goede vruchtgrootte en de prima kwaliteit en de acceptabele energie-input die daarvoor nodig was toont aan dat dit in de Sunergiekas het afgelopen jaar prima gelukt is.

In 2010 wordt er paprika in de kas geteeld. De mensen die de teelt en de installatie verzorgen hebben er veel vertrouwen in dat de Sunergiekas zich ook in deze teelt zal bewijzen.

Bron: Energiek 2020
Publicatiedatum: