Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Burgemeester Van der Tak sluit eerste congestieklant aan

Burgemeester J. van der Tak heeft op 19 december 2008 LV Plant bv officieel als eerste aangesloten op het congestiemanagementsysteem in Westland. In zijn korte toespraak gaf hij aan dit dé oplossing is, zolang uitbreiding van het energienet nog niet gerealiseerd is. "Wat onmogelijk leek, is nu mogelijk." Westland Energie Services heeft er een van de initiatiefnemers hard aan gewerkt om het congestiemanagement in korte tijd mogelijk te maken.Plantenopkweekbedrijf LV Plant in Monster is de eerste deelnemer van het Westland Congestiemanagement (WCM). Deze klant van Westland Energie Services is hier erg blij mee, omdat hij nu snel naar een normale bedrijfsvoering kan. "Voor nieuwkomers met een wkk-installatie is dit congestiesysteem de enige mogelijkheid om nog elektriciteit te kunnen terugleveren. Anders levert de wkk-installatie geen geld op. Nu kunnen we de installatie rendabel maken en zijn de energiekosten op het bedrijf onder controle te houden. Het voordeel van congestiemanagement is ook dat als je afgeschakeld wordt, je toch nog een vergoeding krijgt", zegt directeur Leo Valstar.

Tuinbouw goed geholpen

Congestie, ofwel verstopping, treedt op wanneer er lokaal meer elektriciteit wordt opgewekt dan er over het elektriciteitsnet getransporteerd kan worden. Dit is te vergelijken met een file die ontstaat op de autosnelweg. Bij het elektriciteitnet kan dit tot netuitval leiden. Door de lokale elektriciteitsproductie met congestiemanagement te beperken is die filevorming te voorkomen. Om dit in goede banen te leiden heeft de afdeling Energiehandel van Westland Energie Services alle betrokken partijen bij elkaar gebracht om het congestiemanagement snel voor elkaar te hebben. "Het is een fantastische oplossing die met verschillende partijen in korte tijd gerealiseerd is. De tuinbouw, die met wkk-installaties hoogefficiënte elektriciteit produceert, is hier goed mee geholpen", zegt Tim Steenbergen van Energiehandel. Congestiemanagement is een tussenoplossing totdat het knelpunt van de uitwisselcapaciteit (trafostation Westerlee) tussen het regionale en het landelijke hoofdspanningsnet is opgelost.Werking congestiemanagementsysteem

Deelname aan het WCM is verplicht voor nieuwe wkk-aansluitingen op het electriciteitsnet en voor aansluitingen die worden uitgebreid. Voor bestaande aansluitingen is deelname vrijwillig. In het congestiemanagementsysteem wordt de productie en afname van elektriciteit voor de volgende dag verzameld. Aan de hand van deze gegevens is de verwachte congestie vast te stellen en zijn maatregelen te nemen om de verwachte congestie te vermijden. Hiervoor is een internetportal (www.westlandcongestiemanagement.nl) ontwikkeld waarop dagelijks de energieleverancier van de producent aangeeft wat de producent (in dit geval de teler) wil produceren en wat hij er voor over heeft om dit niet te doen. Op basis van deze gegevens kijkt netbeheerder Westland Infra of er gedurende de dag congestie optreedt. Als dit zo is, selecteert de netbeheerder een of meerdere producenten die niet mogen terugleveren. De niet geproduceerde elektriciteit moet dan elders in het land worden geproduceerd.

Publicatiedatum: