Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teelttip ijsbergsla Rijk Zwaan:

"Rassenkeuze ijsbergsla toont enige verandering"

Voor het nieuwe teeltseizoen 2009 zijn de voorbereidingen al weer in volle gang. De grondhuurcontracten zijn of worden nu afgesloten. Bekeken moet ook worden hoe de mestvoorrraad aangevuld kan worden. Onderzoek zal nodig zijn om de percelen in te delen naar vroegheid. Ook zal er onderzocht moeten worden of er aaltjes aanwezig zijn. Het bekalken indien nodig zal tijdig dienen te geschieden. Het goed rangschikken van de percelen vergroot de kans op een succesvolle teelt.

Rassenkeuze 2009

De rassenkeuze voor het nieuwe seizoen geeft toch wel enige verandering te zien. Door de goede teeltresultaten van ons nieuwe ras Diamantinas RZ laat het zich aanzien dat dit ras bij de ijsbergslatelers een groot teeltoppervlakte krijgt toegewezen. De hoge oogstpercentages van prima kwaliteit over het hele teeltseizoen met de nodige bremiaresistentie zorgen er voor dat dit een terechte keuze is. Tevens geeft zijn groenere bolkleur de uitstraling van lang houdbaar. Liever hebben we dat het product snel opgegeten wordt maar voor de handel is de groenere kleur een pre. Het telen van onze overige rassen zullen in de vroegdste teelten en hoogzomer hun plaats behouden mede door hun oogstzekerheid in het betreffende teelttraject..

Planten

De bestellingen bij de plantenkweker lopen volop binnen. Dit is ook nodig omdat de zaai van de vroegste plantingen al bijna start. Belangrijk is nu ook om tijdig aan te geven wanneer en welke zaadbehandeling men wil. Dan kan de betreffende platenkweker dit doorgeven en kunnen deze pillen ook beschikbaar zijn als u deze wil gaan inzetten. Praat met de plantenkweker het plantschema goed door en ga tijdens de opkweek eens kijken hoe de opkweek verloopt. Als u dan nog bepaalde wensen heeft kan dit tijdig bijgestuurd worden. Dit geeft rust bij u en bij uw plantenkweker. Vraag voor de vroegste plantingen onder doek een gewasbehandeling tegen Bremia en bladluis. Ons advies qua plantdata, ga niet vroeger planten om te vervroegen. Maar zorg voor een optimale weggroei.

Tunnels

Het vervroegen door het zetten van tunnels vinden wij een positieve en goede ontwikkeling. Maar ook hier geldt zoekt de vervroeging niet in het vroeger planten, maar in de betere groeiomstandigheden na het uitplanten. Wij vinden dat hierin de vervroeging zit en niet in het vroeger planten. Maar de tijd zal het leren.

 
Publicatiedatum: