Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gents Milieufront bestudeert kansen glastuinbouwzone

Het Gents Milieufront (GMF) wil een platform oprichten om industriƫle bedrijven in de Gentse kanaalzone te informeren over mogelijke toepassingen van reststromen. Reststromen zijn bijproducten van de productie, en kunnen in dit geval bestaan uit bijvoorbeeld stoom, koelwater en zwavel. Die kunnen soms door andere bedrijven gebruikt worden, om andere producten mee te maken of als energie, bijvoorbeeld. In die optiek laat GMF ook de haalbaarheid van een glastuinbouwzone in Evergem bestuderen.

Samen met het Havenbedrijf Gent, het Projectbureau Gentse Kanaalzone en de Vereniging van de Gentse Havengebonden Ondernemingen is het GMF in een studie nagegaan wat de mogelijkheden zijn voor de uitwisseling en valorisatie van reststromen in de Gentse kanaalzone. "Mijn conclusie is dat het Vlaamse beleid amper gericht is op het stimuleren van een ecologische industrie", zegt Bram Van Dyck van GMF.

Van Dyck ziet veel mogelijkheden voor de uitwisseling van reststromen, maar merkt dat veel bedrijven geremd worden door een gebrek aan informatie. Daarom wil de milieuvereniging werk maken van een platform, waaraan ook instanties zoals OVAM en Voka zouden deelnemen. Daarnaast ziet het GMF een mogelijkheid om een clustering van energie-intensieve bedrijven op te zetten, gecombineerd met een glastuinbouwzone in Evergem. Die glastuinbouwzone zou dan gebruik kunnen maken van de restwarmte en CO2 van de andere bedrijven.

Bron: Vilt
Publicatiedatum: