Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NMa stelt maximum transporttarieven vast voor regionale netbeheerders

De NMa heeft deze week de maximum transport- en aansluittarieven 2009 elektriciteit en transporttarieven 2009 gas voor regionale netbeheerders bekendgemaakt. De vaststelling van deze tarieven is een wettelijke taak van de NMa. Per saldo dalen in 2009 de totale inkomsten van alle netbeheerders gezamenlijk met 3,8% (Gas) respectievelijk 4,4% (Elektriciteit). Dat is onder andere een gevolg van de door de NMa toegepaste doelmatigheidsregulering, die verwerkt is in de tarieven. Deze regulering stimuleert de netbeheerders om efficiënter te gaan werken

Consumenten en bedrijven betalen deze tarieven via hun energierekening, waarvan de transportnota een onderdeel is. Het merendeel van deze transportnota wordt vanaf 1 januari 2009 vormgegeven in het capaciteitstarief. De oude transportnota voor kleinverbruikers was mede gebaseerd op het feitelijk verbruik, terwijl het capaciteitstarief is gebaseerd op de grootte van de aansluiting (capaciteit). Een netbeheerder behoeft nu voor kleinverbruikers geen meterstanden meer uit te lezen om de transportnota te kunnen opmaken. Hierdoor is minder communicatie nodig tussen de leverancier van energie en de netbeheerder die het transport verzorgt. Daardoor vermindert de kans op administratieve fouten. De kosten van energietransport worden voornamelijk veroorzaakt door de omvang en de capaciteit van het transportnet. Om die reden sluit het capaciteitstarief beter aan bij de kosten die een netbeheerder voor het transport maakt.

Als gevolg van de invoering van het capaciteitstarief kunnen voor individuele gebruikers verschillen ontstaan ten opzichte van het bedrag dat ze in 2008 moesten betalen. Om deze verschillen in individuele gevallen te corrigeren heeft het Ministerie van Financiën in overleg met het Ministerie van Economische Zaken en de energiesector een compensatieregeling in de energiebelasting (EB) ontworpen. Meer informatie hierover is te vinden op de websites van het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Economische Zaken.

De regionale netbeheerders hebben op basis van de methodebesluiten die de NMa in april en augustus 2008 publiceerde, hun voorstellen voor de tarieven in 2009 bij de NMa ingediend. Na beoordeling van deze voorstellen heeft de NMa de tarieven vastgesteld. De netbeheerders en andere belanghebbenden kunnen tegen deze tariefbesluiten bezwaar en beroep instellen. Bezwaren tegen de tariefbesluiten hebben geen schorsende werking op de invoering van de tarieven.

Klik hier voor de transporttarieven regionale netbeheerders Elektriciteit
Klik hier voor de transporttarieven regionale netbeheerders Gas
Publicatiedatum: