Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul en Marianne Kessel uit Zegge:

"Krulandijvie Korbi biedt oogstzekerheid"

"Qua rand, smet en gewicht kennen we geen betere krulandijvie", zeggen Paul en Marianne Kessel uit Zeggeover over de très fine maraîchère Korbi RZ (11-406 RZ). “We hebben dit ras gedurende het seizoen leren kennen als een oogstzekere krulandijvie die mooi opgericht staat.” Paul en Marianne Kessel telen diverse bladgewassen zowel in een kas van 13.000 m2 als in de vollegrond. In de vollegrond hebben ze zo’n4 hectare in gebruik waarop ze lollo rossa, eikenbladsla en proefsgewijs krulandijvie telen. Dit jaar hebben ze diverse proeven gedaan met Korbi. In aanvang enkele proefbakken, in augustus 3 keer 5.000 planten.Dit jaar hebben ze Korbi ook beproefd in de kas. De plantdatum was 12 januari en de oogstdatum 2 april. "Korbi voldeed prima. De krul is ook fijn genoeg voor de Nederlandse markt", aldus Paul Kessel.Makkelijk 500 gram

Eind april plantten we de eerste proef van Korbi in de vollegrond naast Nairobi RZ. “Korbi heeft heel goed voldaan. De omvang en het gewicht waren naar wens en er was geen rand. Dat is voor ons heel belangrijk",zegt Marianne Kessel. Op 23 meien 22 juli volgden nog twee proeven. Korbi had een goede gebruikswaarde. "Nairobi had meer moeite met de hergroei, terwijl Korbi makkelijk 500 gram kan worden. We hebben geoogst rond 360 gram.”

Augustusplantingen

Dat de teelt van Korbi makkelijk en vrijwel vlekkeloos verloopt, bleek ook uit de 3 plantingen op respectievelijk 3, 10 en 17 augustus. Elke keer ging het om 5.000 planten die op een afstand van 30 bij 35 centimeter werden gezet. De oogst gebeurde vanaf de derde week van september tot half oktober. Het oogstresultaat was, zeker gezien de slechte weersomstandigheden in augustus, goed. “Er was geen smet,wel wat roodverkleuring”, meldt Paul Kessel. "Korbi is ook makkelijk te oogsten omdat hij wat opgerichter groeit en goed gezond is."

Perfect type
"Het type is perfect", zegt hij over de krulandijvie Korbi. "Het gewicht is makkelijk te halen. Bij een standaardbemesting en standaard gewasbescherming groeit deze krulandijvie vanzelf, zonder noemenswaardige problemen. Een groot pluspunt is dat Korbi niet snel in de rand schiet." De grond waarop hij teelt is een zandgrond. De bemesting bestond per hectare uit1.000 kilo Magnesamon en 1.000 kilo patentkali in het voorjaar. In de vervolgteelten kwam er 600 kilo per hectare bij van elk van beide meststoffen. Organische mest heeft Paul Kessel dit jaar niet toegepast. Ploegen doet hij in het voorjaar voor een betere structuur en in het najaar voor een betere waterhuishouding. In de zomer spit hij. De gewasbescherming bestond uit een smetbestrijding met Rovral, een insectenbestrijding met Decis en Pirimoren een onkruidbestrijding vóór het planten met Chloor IPC en Legurame.Al met al is de teelt van Korbi makkelijkte doen, vindt Paul Kessel. "Ik ga er graag verder mee."

Bron: Volegrondsspecial, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: