Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pura Natura schaalt op naar 1 hectare

De proef met het teeltconcept van Pura Natura wordt volgend jaar opgeschaald. In het concept wordt gezocht naar een zo natuurlijk mogelijke productie van tomaten, paprika’s en kom­kommers in de kas. Volgend teeltseizoen wordt in het Westland ten minste 1 hecta­re glas ingezet voor de proef. De telers willen de producten onder het label Robin Food op de markt brengen. Voor het merk is inmiddels een Europese registratie aangevraagd.

Pura Natura is een samenwer­king van tomatenteler Philip van Antwer­pen van Agro Care, marketeer Maurice Wubben en Koppert Bio­logical Systems. Bij het project zijn ook Rick Klaaijsen van Creatieve Zaken, tomatenteler Frank van Kleef van Royal Prix de Holland, papri­kateler Alex Zwinkels van Zwingrow en paprikateler Wim Grootscholte van 4evergreen be­trokken. Het project wordt financieel gesteund door The Greenery, de Rabobank, Kop­pert, Fresteem, Rijk Zwaan en Enza Zaden.

Af­gelopen seizoen is voor het project Pura Natura drie keer 150 vierkante meter kas van de Proeftuin Zwaagdijk gebruikt om praktijkervaring op te doen met de nieuwe teeltmethode. De ge­oogste producten zijn vervolgens afgezet bij potentiële afnemers. De resultaten van het afgelo­pen seizoen zijn enkele weken ge­leden geëvalueerd en waren zo hoopgevend dat besloten is er mee door te gaan en het project op te schalen, ook al draagt het Productschap Tuinbouw niet langer bij in de kosten.

De teelt zou nog wel geoptimaliseerd kunnen worden, stelden de deelnemers vast. Zo bleek de kwaliteit van de gebruikte organische meststoffen te weinig constant. Daarom wordt volgend jaar gekozen voor bemesting via druppelbevloeiing. Bij de evaluatie is ook met een biologische glasgroenteteler gesproken. Pura Natura streeft niet naar een Eko-keurmerk voor de producten, maar wil wel zo duurzaam mogelijk produce­ren. Daarbij kan veel geleerd worden van ervaringen uit de biologische teelt.

Bron: Agri Holland
Publicatiedatum: