Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geurende olie vermindert aantasting door wortelvlieg in peen

Door aantasting door de wortelvlieg kan peen waardeloos maken. Uit onderzoek van Wageningen UR blijkt nu dat een sterk geurende olie de wortelvlieg kan misleiden en de aantasting vermindert. Sinds 2007 onderzoekt Wageningen UR of sterk geurende oliën kunnen voorkomen dat de vlieg peenpercelen vindt en er schade veroorzaakt. Afgelopen jaar zijn er vijf percelen aangelegd bij verschillende biologische peentelers.

Er is getest op twee verschillende oliën. Op elk perceel hebben de onderzoekers een aantal potjes met olie geplaatst die gedurende het seizoen eenmaal ververst zijn. Aan het einde van het groeiseizoen is de aantasting bepaald. Een van de geteste oliën verminderde de wortelvliegaantasting van 7% naar 1%. De andere olie verminderde de wortelvliegaantasting niet. De onderzoekers pleiten voor vervolgonderzoek naar de mogelijkheden van deze olie, want het is nog niet duidelijk of de methode betrouwbaar genoeg is.

Voor meer informatie:
Rob van den Broek
PPO van Wageningen UR
Bron: Biokennis
Publicatiedatum: