Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Edwin de Wit uit Hoogkaspel:

"Arbeidsvriendelijke Adelanto geeft prima koolkwaliteit"

Voor de vroegste teelt van afgelopen jaar plantte Edwin de Wit voor het eerst 10.000 Adelanto op een stertray met zaaidatum 5 januari. Dit is zo goed bevallen dat hij komend seizoen het aandeel Adelanto verdubbelt: 10.000 op de 5 centimeter pot en 10.000 op de stertray. Edwin de Wit uit Hoogkarspel teelt ongeveer 40 hectare bloemkool. In oktober heeft hij een kas lelies en in de winter broeit hij zo’n 5 miljoen tulpen op water. Verder heeft hij sinds 2 jaar een hectare pioenrozen. Zijn land huurt hij grotendeels binnen een straal van 10 kilometer van het bedrijf. Het liefst zoekt hij naar grasland en tulpenland. Gemiddeld is dit land van 25 – 30% afslibbaar. Door het relatief hoge humusgehalte is dit groeikrachtig en gemakkelijk bewerkbaar land.


Supervroeg land

Edwin maakt voor de bloemkoolteelt geen gebruik meer van 8 centimeter potten. Deels komt dit door de hoge prijs van de grote potten, maar hij zegt die grote potten ook niet echt nodig te hebben. "Ik zoek supervroeg land uit, waarop ik altijd kan planten, zelfs in maart. Daardoor werkt voor mij een 6 centimeter en zelfs een 5 centimeter net zo goed", verklaart De Wit zijn keuze. Zijn vroegste soorten laat hij zaaien en verspenen op de 6 centimeter pot. Daarna komen de 5 centimeter potten en de stertrays (96 planten per bak).


Edwin de Wit (links) tijdens het Brassica Year Event in Fijnaart

Opgericht gewas

Adelanto is weliswaar een laat voorjaarsras, maar als de eerste kool er eenmaal in zit, groeit hij heel snel. Edwin heeft Adelanto (met afdekking) geplant rond 25 maart en half juni binnen een week in 2 keer kunnen wegoogsten. Vooral het opgerichte gewas met evengoed voldoende blad om te dekken, maakte het werken gemakkelijk. De koolkwaliteit was uitstekend.

Bron: Vollegrondsgroentenspecial, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: