Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luc Van Eester uit Sint-Katelijne-Waver

"Een oogstzeker resultaat"

Op zijn bedrijf van 1 hectare, poothoogte van 3,5 meter, teelt Luc Van Eester sinds 2 jaar kropsla jaarrond. In 2007 deed hij een proef en in de zomerteelt 2008 stond Sintia RZ op zijn hele bedrijf. "Sintia viel op doordat hij makkelijk groeide. Ten opzichte van Flandria RZ en Alexandria RZ betekent dat een totaal andere manier van telen", zegt Luc Van Eester.

"Flandria heeft een droogteperiode nodig, Sintia niet. Die kropt niet zo snel en dan kun je blijven gieten, ook in de doorwortelperiode. Water geven is bij ons extra belangrijk omdat we een lichte grond hebben. We geven 7 à 8 liter per m2 bij zonnig weer. Vrij veel dus. Ook doordat we de hele teelt niet krijten. Bij Sintia is dat niet nodig omdat die al royaal genoeg in omvang wordt." Omdat Luc Van Eester zoveel heeft gegoten, gaf hij naar het eind van de teelt toe meststoffen mee via de regenleiding.

"Doordat bij Sintia geen droogteperiode nodig was, konden we 2 dagen vroeger oogsten", vertelt de teler. "Positief was ook dat de oogst niet op 1 dag aan komt. Daardoor zijn we flexibeler. Sintia is een enorm oogstzeker ras: van onderen heel gezond en een beetje opgericht, waardoor er minder last van smet is. Het is een weinig ziektegevoelig ras dat ook sterk is op rand in de krop. Het schonen van de sla vergt enige aanpassing. Omdat het ras minder geschouderd is, gaat het schoonmaken iets moeilijker. Maar dit weegt niet op tegen de vele voordelen die Sintia te bieden heeft."

Bron: Special Kassla, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: