LTO Glaskracht blijft strijden tegen te hoge energiekosten

Op woensdag 3 december organiseerde belangenorganisatie LTO Noord Glaskracht haar jaarlijkse ledenbijeenkomst in Nootdorp. Tijdens deze bijeenkomst gaf René van der Vegt, zelfstandig energiedeskundige, de ruim 170 bezoekers inzicht in de wereldwijde energiemarkt. Hieraan voorafgaand ging voorzitter Nico van Ruiten in op de toekomstige sectorontwikkelingen. Van Ruiten uitte zijn onvrede over de nog steeds te hoge energiekosten door het onvoldoende werken van de gasmarkt. Jaarlijks kost dit de sector tussen de 70 en 140 mln euro.

Het afgelopen half jaar verrichtte LTO Glaskracht samen met Productschap Tuinbouw, LTO Groeiservice en VBN veel werk om de gevolgen van de stijgende energieprijzen en de economische neergang voor de sector te beperken. Dit leidde enkele weken geleden tot afspraken over sectorondersteuning op het gebied van energieverduurzaming. Over deze afspraken is van Ruiten tevreden. Voor het niet goed functioneren van de gasmarkt is echter door de overheid geen enkel begrip getoond. Daar komt nog bij dat recent de Energiekamer heeft besloten om per 1 januari 2009 het exittarief voor de gasaansluiting over de technische capaciteit te gaan berekenen in plaats van over de contractcapaciteit. Ook dit kost de sector miljoenen extra. "Verbijsterend en we gaan dit aanvechten", stelde Van Ruiten.

Problemen afzet

Voor 2009 staan bovenstaande zaken hoog op de agenda van LTO Noord Glaskracht. Daarnaast gaf Van Ruiten aan dat de problemen in de afzet groot zijn en dat er iets moet gebeuren. Daarbij moeten verticale en horizontale bundeling elkaar niet in de weg staan maar we moeten het een doen en het ander niet laten. LTO Glaskracht wil graag een bijdrage leveren om dit proces te faciliteren. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven