Nico van Ruiten (LTO-Glaskracht):

"Overheid moet werk maken van sanering verspreid glas"

Het ministerie van VROM moet nog deze kabinetsperiode met plannen en geld komen voor het opruimen en clusteren van glastuinbouwbedrijven die buiten de concentratiegebieden zijn gelegen. Die oproep deed voorzitter Nico van Ruiten van LTO Noord Glaskracht woensdag 3 december tijdens de jaarvergadering van zijn organisatie in Nootdorp.
 
Veel glastuinders buiten de grote teeltcentra dreigen volgens de tuinbouwvoorman door hun ligging de slag naar een duurzamere bedrijfsvoering niet te kunnen maken. Om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen zoals aardgas zijn investeringen noodzakelijk in bijvoorbeeld koude- en warmteopslag, aardwarmte of in samenwerking met collega-tuinders om zo gezamenlijk warmte en energie te kunnen uitwisselen. Zulke initiatieven zijn buiten de bekende glastuinbouwgebieden echter vaak geen optie, constateert Van Ruiten.

Hoewel verspreid liggend glas via de huidige ruimte-voor-ruimteregelingen gesaneerd of verplaatst kan worden, vindt de LTO Glaskrachtvoorzitter dat er meer moet gebeuren. 'De ruimte-voor-ruimteregeling kent nog veel uitvoerings- en fiscale problemen en werkt alleen voor verouderde en kleine bedrijven. Wij pleiten daarom voor aanvullend instrumentarium en financiering vanuit de rijksoverheid om nu echt eens werk te maken van het opruimen en clusteren van verspreid liggend glas.' Volgens Van Ruiten kan het kabinet daarmee tevens zijn eigen doelstellingen halen op het gebied van klimaat en landschap.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven