Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telen we in 2027 zonder emissie van meststoffen?

Vanaf 2010 worden de gebruiksnormen van meststoffen bij substraat en bij grondteelten onder glas vervangen door emissienormen. In 2027 zouden we nagenoeg zonder emissie van meststoffen moeten telen. Het project 'emissiemanagement meststoffen' moet, door van 200 bedrijven de jaarlijkse emissie van N en P in kaart te brengen de huidige stand van zaken zo betrouwbaar mogelijk in beeld brengen.

Doel:

  • Werkbare normen krijgen vanaf 2010.
  • Benoemen van knelpunten en moeilijkheden om tot minder emissie te komen.
  • Meer bewustwording over het lozen van meststoffen bij telers.
Stand van zaken van het project emissie meststoffen na 6 perioden. Medewerking van de deelnemende bedrijven is goed en wij krijgen een redelijk betrouwbaar beeld van de hoeveelheid meststoffen die worden geloosd. Verschillen tussen de bedrijven onderling zijn erg groot. Bij de vier deelnemende teelten loost het bedrijf met de hoogste stikstofemissie ongeveer vijf keer zoveel als het gemiddelde.
Bij chrysant wordt verreweg het meeste drainwater geloosd, maar met het laagste voedingsgehalte. Bij de vier teelten zien we grote verschillen in emissie tussen de bedrijven. Deze zijn maar voor een gedeelte te verklaren door bedrijfseigen kenmerken.
 

Grondteelten

Voor grondteelten is de aanpak nog niet helemaal duidelijk. Dit omdat echt gesloten telen veel teelten onmogelijk zou maken. We hebben nu eenmaal te maken met onder andere inzijging, uitzakking, vastlegging en vrijgeven van meststoffen. Voor chrysant loopt nu een project op hoge zandgronden waar met een ingegraven opvangbak (lysimeter) de drainage gemeten wordt. Hier doen zes telers aan mee.

Een advies aan alle telers: probeer voor het eigen bedrijf te weten te komen wat de werkelijke lozing van drainwater in m3 is en geef dit in 2009 op bij de instanties die hier om vragen.

Bron: Kees van Paassen, projectleider 'Emissiemanagement glastuinbouw'

Publicatiedatum: