Veelbelovende nieuwe rassen in pompoenenassortiment

Een maatschappelijke doelstelling van het project 'De smaak van Morgen' is zoeken naar biologisch geteelde gewassen die kunnen bijdragen aan de urbane beleving en behoeften en die de dus in aanmerking komen om in een stadse omgeving te telen. Vooral pompoenen lijken hiervoor geschikt. Ter verbetering van de teelt en bewaring heeft Wageningen UR in 2008 een demonstratieproef met diverse pompoenrassen uitgevoerd in een biologische teelt op de Broekemahoeve in Lelystad. Er zijn 13 soorten pompoenen onderzocht die alleen al in uiterlijk onderling erg verschilden; van rond (groen tot oranje) tot peervormig (butternut).In september 2008 waren alle rassen oogstrijp en hebben de onderzoekers een open middag georganiseerd op het proefveld. Een twintigtal bezoekers heeft op 11 september alle 13 rassen uitgebreid bekeken, besproken en beoordeeld.
In diezelfde maand zijn de pompoenen geoogst voor bewaring. Van alle rassen is het aantal stuks, het gemiddelde gewicht en de totaalopbrengst aan marktbare vruchten geregistreerd. De pompoenen worden bewaard tot februari 2009 en worden zowel in november als in februari getoetst op smaak.

Vooral bij de Uchiki Kuri-typen (Solor, Fictor en E88.034) dienen zich enkele nieuwe, veelbelovende rassen aan, die uniformer zijn dan de huidige selecties. Uchiki Kuri is een type binnen de groentesoort pompoen. De populaire naam in Nederland is Oranjezon. Pompoenen van dit type zijn rond tot hoogrond van vorm en oranje van kleur (op de foto links).

De beoordelaars denken dat door een aangepast plantgetal en een hogere bemesting deze rassen mogelijk nog een hogere opbrengst kunnen geven.
Deze Uchiki Kuri-typen zouden ook langere bewaarbaar zijn. Het bewaaronderzoek op de Broekemahoeve moet dit uitwijzen.

Voor meer informatie:
Kees van Wijk
Wageningen UR
www.syscope.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven