Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wijziging gaswet moet telers keuzevrijheid contract geven

Door een wijziging van de Gaswet gaan netbeheerders met ingang van 2009 tuinders indelen in twee groepen. De ‘oude’ groep grootverbruikers met een jaarverbruik boven de 170.000 kubieke meter aardgas worden de zogeheten telemetriegrootverbruikers. Afnemers met een lager jaarverbruik dan 170.000 kuub en een contractcapaciteit boven de veertig kuub per uur worden de zogeheten profielgrootverbruikers. Deze tweede groep (onder de 170.000 kuub) kan vermoedelijk vanaf 2010 kiezen voor het soort contract van de telemetriegrootverbruikers. Anders dan nu het geval is, kunnen energie-intensieve bedrijven met een beperkt areaal zo een gunstiger gasprijs afsluiten.

Bedrijven met een verbruik boven de 170.000 kuub kunnen daarentegen niet kiezen. Zij moeten een contract voor telemetriegrootverbruikers afsluiten. Voor enkele honderden tuinders zou een profielcontract echter voordeliger zijn. Als deze bedrijven net boven de grens komen met hun jaarverbruik, gaan zij een fors hogere gasprijs betalen. Het gaat hierbij veelal om bedrijven met een (erg) onregelmatig afnamepatroon. Voor deze bedrijven is het probleem van de tariefgrens dus niet opgelost. Uit het project komt dan ook de aanbeveling om ook voor deze bedrijven de keuzevrijheid mogelijk te maken.

Bron: PT Digitaal Energie, Productschap Tuinbouw, www.tuinbouw.nl

Publicatiedatum: