Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tuinders kunnen eind 2009 restwarmte en CO2 leveren

Zeeland Seaports garandeert WarmCO2 project

Zeeland Seaports stelt het doorgaan van het project WarmCO2 zeker door financiƫle garanties af te geven. WarmCO2 is de leverancier van restwarmte en CO2 aan de glastuinbouwers in Terneuzen. Als gevolg van de kredietcrisis bleek dat WarmCO2 nu niet in staat is op eigen kracht een financiering aan te trekken tegen acceptabele voorwaarden. De financiƫle garanties van Zeeland Seaports zorgen dat de werkzaamheden nu versneld worden voortgezet.

Voor de tuinders die zich inmiddels gevestigd hebben in de Smidschorrepolder, geldt dat zij eind 2009 verzekerd zijn van de levering van restwarmte en CO2. Via WarmCO2 levert Yara restwarmte en CO2 aan tuinders die daardoor zelf geen fossiele brandstoffen hoeven te gebruiken om in hun warmte- en CO2-behoefte te voorzien. Tuinders beschikken op die manier over goedkope, milieuvriendelijke warmte en dragen bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. In Terneuzen kunnen tuinders dan ook het Groen Label Kas 2008 certificaat verkrijgen.

WarmCO2 is ontstaan uit een samenwerking tussen Yara, Visser & Smit Hanab en Zeeland Seaports. Yara is in het project leverancier van warmte en CO2 dat bij de productie van kunstmest vrijkomt. Visser & Smit Hanab verzorgt de pijpleidingen en de bouwkundige werken en Zeeland Seaports is initiatiefnemer van het project en als havenautoriteit verantwoordelijk voor het onderhoud, beheer en de exploitatie van het havengebied, waaronder Biopark Terneuzen waarop WarmCO2 gevestigd is.

Bron: Zeeland Seaports
Publicatiedatum: