Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

PT onderzoekt richtinggevende toekomstbeelden voor semi-gesloten telen

De afgelopen jaren is er al veel kennis en ervaring opgedaan over telen in (semi) gesloten kassen, maar er is nog veel niet bekend. In dit project wordt de bestaande kennis scherp geanalyseerd. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar wat we al weten, maar ook juist naar wat we niet weten. In fase 1 zullen onderzoekers onderling bediscussiëren wat er al bekend is en wat niet en waarom doelstellingen van eerdere projecten niet gehaald zijn. De uitkomst dient als input voor een grotere workshop, fase 2, waar ook telers, adviseurs, beleidsmakers, toeleveranciers, installateurs bij betrokken zijn.

De uitkomst is toekomstbeelden voor (telen in) semi gesloten kassystemen, dat richting zal geven aan de activiteiten binnen het Versnellingsprogramma implementatie semi gesloten kassen. Het toekomstbeeld bevat maximaal drie hypothesen/beelden van gewasacties in semi gesloten condities, de onderliggende analyse en richtingen voor de aanpak van toetsing van deze hypothesen.

Voortgang/resultaten

In het kader van het ‘Versnellingsprogramma implementatie semigesloten kas’ hebben LNV en PT aan Wageningen UR en CropEye gevraagd een beeld te schetsen van energiezuinig telen in semigesloten kassen. Dit is uitgewerkt in een teeltconcept voor tomaat. Het streven was om met de helft van de energie dezelfde productie te halen. We zijn uitgegaan van beschikbare technologie en kennis, die liefst modulair is in te passen. Het teeltconcept kent een andere teeltwisseling, straling gekoppelde temperatuurregeling, scherpere vochtregeling, dubbel scherm, luchtbevochtiging, luchtcirculatie, luchtverwarming, koeling, WKK, warmtepomp en aquifer. Met het totale systeem moet een productie van ca 60 kg per m2 per jaar mogelijk zijn bij een input van minder dan 20 m3 gas per m2 per jaar. Naast technische zijn ook plantfysiologische aspecten bekeken.

Klik hier voor het eindrapport

Voor meer informatie:
a.dijkshoorn@tuinbouw.nl
Publicatiedatum: