Door deze weersomstandigheden werden we al vroeg geconfronteerd met diverse aantastingen van schimmels en bacteriën (witte roest – mycosphearella). Ook de aantasting van xanthomonas was weer aanwezig op vele percelen. Het lijkt er op dat we naar de toekomst toe steeds meer en vaker met dit soort aantastingen te maken krijgen. De zaadbedrijven zijn dan ook hard bezig om nieuwe bloemkoolrassen immuun te maken tegen deze schimmels en bacteriën.
Kwaliteit van bloemkool
Ook de kwaliteit van de bloemkool zelf was dit seizoen in sommige gevallen niet wat we gewend waren, zeker als we dit gaan vergelijken met die van het jaar daarvoor (2007). Hierdoor heeft het vertrouwen van de handel en de consument in het product bloemkool een gevoelige tik opgelopen. Dit vertrouwen kunnen we samen terugwinnen als we er voor kiezen bloemkool niet te lang in de koelcellen te willen bewaren, zodat de toch al wat mindere kwaliteit niet in het handelskanaal terecht komt. Immers: het is niet de supermarkt of de handel die er op afgerekend wordt, maar u als telers.Bron: Joop Hof, Syngenta