Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joop Hof van Syngenta:

"Bloemkoolseizoen niet gemakkelijk geweest"

Het bloemkolenseizoen 2008 loopt bijna ten einde, en de laatste bloemkool wordt deze maand geoogst. Het is te hopen dat de gemiddelde prijs nog iets zal gaan aantrekken, zodat het toch nog een redelijk jaar kan worden. Dit seizoen is door diverse oorzaken niet gemakkelijk geweest: natte weersomstandigheden in het voorjaar, waardoor de vroege potplanten pas laat de grond in konden, en een lange droge periode daarna maakte dat de start van het seizoen al niet eenvoudig was.

Door deze weersomstandigheden werden we al vroeg geconfronteerd met diverse aantastingen van schimmels en bacteriën (witte roest – mycosphearella). Ook de aantasting van xanthomonas was weer aanwezig op vele percelen. Het lijkt er op dat we naar de toekomst toe steeds meer en vaker met dit soort aantastingen te maken krijgen. De zaadbedrijven zijn dan ook hard bezig om nieuwe bloemkoolrassen immuun te maken tegen deze schimmels en bacteriën.

Kwaliteit van bloemkool

Ook de kwaliteit van de bloemkool zelf was dit seizoen in sommige gevallen niet wat we gewend waren, zeker als we dit gaan vergelijken met die van het jaar daarvoor (2007). Hierdoor heeft het vertrouwen van de handel en de consument in het product bloemkool een gevoelige tik opgelopen. Dit vertrouwen kunnen we samen terugwinnen als we er voor kiezen bloemkool niet te lang in de koelcellen te willen bewaren, zodat de toch al wat mindere kwaliteit niet in het handelskanaal terecht komt. Immers: het is niet de supermarkt of de handel die er op afgerekend wordt, maar u als telers.

Bron: Joop Hof, Syngenta
Publicatiedatum: