Glastuinbouw Westland ondervindt geen nadelige effecten kustversterking

Na de ramp van 1953, die overigens in het Westland geen noemenswaardige schade heeft veroorzaakt, is er veel geïnvesteerd om de kustverdediging te verbeteren. De duinenrij is aan de landzijde verbreed, de bestaande duinenrij is verhoogd en waar mogelijk op natuurlijke wijze verbreed. Bij het dorp Ter Heijde is een stenen richel onder de bestaande duinenrij aangebracht. Tussen Hoek van Holland en 's-Gravenzande is door opspuitingen de van Dixhoorn driehoek aan de zeezijde ontstaan die eveneens voor een stuk extra veiligheid zorgt.

Deze maatregelen hebben er voor gezorgd dat aan de norm van de rijksoverheid, 1 keer in de 10.000 jaar overlast, werd voldaan. De laatste 10 jaar wordt er regelmatig een langere en hogere golfslag gemeten en moet er rekening worden gehouden met de zeespiegelrijzing, die weliswaar niet sneller gaat dan de laatste 100 jaar, maar met een lichte stijging moet gerekend worden.

Een derde factor is de enorme bevolkingstoename en de gigantische stijging van de waarde van het onroerend goed in het te beschermen gebied. Dit laatste is geen technische reden maar gezien het grote belang van het westen van Nederland voor de economie van het hele land een extra argument om te investeren in de veiligheid achter de duinen.

Vele plannen en studies later is op 7 november 2008 het startsein gegeven voor de werkzaamheden voor de kustversterking Delflandse Kust. Tevens zal er een stuk natuur aangelegd worden, tussen Hoek van Holland en 's-Gravenzande ter compensatie van de aanleg van de 2de Maasvlakte. Deze kustversterking staat los van de discussie over landaanwinning, die in de 2de kamer gevoerd wordt en waarbij sprake is van huizenbouw en bedrijfsterreinen. Deze punten zijn nu absoluut niet aan de orde!

Zoals het er nu uitziet zal de glastuinbouw geen nadelige effecten, zoals zout oppervlaktewater of zoute kwel, ondervinden van deze opspuitingen. Evenals het overige bedrijfsleven en alle inwoners van het gebied, krijgt de glastuinbouw een stuk extra veiligheid door deze kustversterking tegen een relatief lage investering!

Bron: Het Hele Westland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven