Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanpak schimmelziekten in sluitkool

In de teelt van sluitkool kan alternaria, mycosphaerella, phytophthora (rotstrukken) en witte roest voor aanzienlijke kwaliteitsvermindering zorgen. Een flinke aantasting zorgt voor veel schoningsuren, gewichtsverlies of zelfs geen oogstbare kool. Daarnaast kunnen ook echte en valse meeldauw voorkomen. Deze twee schimmels kunnen “grauw” veroorzaken, waardoor de kool er minder mooi (grauw) uitziet. Met name witte roest wordt een steeds groter probleem in sluitkool. De laatste jaren kan een aantasting zich al begin juli openbaren. Sinds dit jaar is Folio Gold toegelaten om met name witte roest en phytophthora zeer effectief te bestrijden.

Start begin juli preventief met Amistar, zo voorkomt u een eerste aantasting. Mocht er op het moment van de eerste bespuiting al witte roest zichtbaar zijn, dan is het beter om met Folio Gold te beginnen en de tweede bespuiting met Amistar uit te voeren (zie onderstaand schema). Pas vanaf eind augustus en in september nog tweemaal Folio Gold toe. Hierdoor wordt de kool maximaal beschermd tegen witte roest en phytophthora (rotstrukken). Zet Folio Gold bij voorkeur preventief in.

Als met name de druk van mycosphaerella toeneemt (vaak in de loop van augustus maar soms ook eerder) zet dan Score in. Score werkt sterker op mycosphaerella dan Amistar en Folio Gold. Wellicht moet u Folio Gold dan mengen met Score.

Het ideale bestrijdingsschema in sluitkool ziet er als volgt uit:


Bron: Hans van de Vlugt, Syngenta
Publicatiedatum: