Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen hinderpalen meer voor Beverse glastuinbouwzone

Niets staat de ontwikkeling van een glastuinbouwzone in Melsele nog in de weg. Er is een compromis bereikt over de invulling van het betrokken gebied tussen de Schaarbeekstraat en Biestraat. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Twee administraties van de Vlaamse overheid hadden hun oog laten vallen op hetzelfde gebied, dat bij de afbakening van het grootstedelijk gebied Antwerpen werd ingekleurd als kmo-zone, maar bij de landbouwadministratie als glastuinbouwzone aangeduid stond. De kmo-zone is nu beperkt tot een stuk vlak naast de E17, in plaats van de 85 hectare die eerst waren vooropgesteld. Het gemeentebestuur van Beveren is tevreden, maar vraagt duidelijkheid over wie de glastuinbouwzone zal ontwikkelen.

Het onderzoek naar de haalbaarheid van twee pijpleidingen met restwarmte en CO2 vanaf Ineos Phenol naar deze zone loopt nog, maar milieuschepen en provincieraadslid Luc Maes (Open Vld) heeft de deputatie al voorgesteld om in de zone een elektriciteitscentrale te bouwen. "Wat betreft het transport van CO2 is er geen probleem, maar het transport van restwarmte over lange afstand lijkt me vrij moeilijk", zegt Maes. "Als er onderweg te veel temperatuurverlies optreedt, is de warmte niet bruikbaar meer. Bovendien zal door de scherpe daling van de olieprijzen de rendabiliteit van dit soort transport nog meer in het gedrang komen".

Maes ziet meer heil in het lokaal opwekken van elektriciteit via een warmtekrachtcentrale of thermische centrale. Volgens hem zijn meerdere investeerders op zoek naar locaties voor zulke centrales ter vervanging van de kernreactors, die in principe in 2015 moeten sluiten. "De CO2 die deze centrale uitstoot, kan voor de productie van serregroenten en fruit gebruikt worden", zegt Maes. De deputatie gaat de optie verder onderzoeken.

Bron: VILT
Publicatiedatum: