Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LTO Noord en LTO Noord Glaskracht:

"Glas in Zuidplas Midden"

Op 1 november is de Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas (ROZ) van start gegaan. De ROZ heeft als taak gekregen om de financieel-economische uitvoerbaarheid van de plannen voor de Zuidplas vast te stellen en om ervoor te zorgen dat de nieuwe weginfrastructuur en de natuur- en groenprojecten die horen bij het plan op hoofdlijnen voor de ontwikkeling van de Zuidplas, in de Zuidplas mede gefinancierd zouden worden uit de plannen voor woningbouw, bedrijventerreinen en nieuwe kassengebieden.

Tot aan 2020 gaat het om een startpakket van 7.000 woningen, ruimte voor 200 hectare nieuwe kassen, concentratie van verspreid glas in 80 hectare en 110 hectare bedrijventerreinen. In de ROZ participeren de gemeenten Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle, Waddinxveen, Gouda, Moordrecht en Rotterdam en de provincie Zuid-Holland.

Het bestuur van de ROZ bestaat uit bestuurders van de gemeenten en de provincie Zuid-Holland. Op 17 november vond de eerste vergadering van het algemeen bestuur van de ROZ plaats. In die eerste vergadering kozen zij het dagelijks bestuur zodat de werkzaamheden voor de komende jaren kunnen worden voorbereid. Tot voorzitter van het dagelijks bestuur van de ROZ is gedeputeerde Asje van Dijk gekozen, 1e en 2e plaatsvervanger zijn de wethouders Jan Slagt van Nieuwerkerk aan den IJssel en Hamit Karakus van Rotterdam.

LTO Noord en LTO Noord Glaskracht willen dat in het midden van de Zuidplas tussen de A12 en A20 glastuinbouw komt. Dat stellen de belangenorganisaties in hun inspraakreacties op het voorontwerpbestemmingsplan 'Het Nieuwe Midden'. Het glas in Zuidplas Midden moet het tekort aan hectares kassen in het noorden van het plangebied compenseren.

Tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda verrijst de komende jaren de Zuidplas met 7000 woningen, natuur, bedrijfsterreinen en 280 hectare nieuw glas. De kassen komen in het noorden, tussen de A12 en Moerkapelle. Glaskracht en LTO Noord vrezen dat dat aantal niet worden gehaald.

LTO Glaskracht en LTO Noord soebatten al maanden met de betrokken gemeenten en provincie Zuid-Holland over deze kwestie. De overheden willen de glastuinbouw met woningbouw en andere functies combineren. De tuinders stellen echter dat voor de 280 hectare netto glas minimaal 350 hectare bruto grond nodig is.

Bron: Nieuwe Oogst
Publicatiedatum: