Teelttip ijsbergsla Rijk Zwaan:

Voorbereiding seizoen 2009 van start

In de teelt van ijsbergsla traden dit seizoen nogal wat verschillen op. Zo kwam de oogst in het zuid-oosten gemakkelijk op gang, maar verliep die in het westen veel moeilijker en trager. Het weer speelde het hele seizoen een belangrijke rol. De beregening werd bij de start voor de weggroei gebruikt, maar had dit jaar verder bijna geen functie meer. Neerslag zorgde voor meer problemen dan droogte: dit maakte het telen van ijsbergsla extra moeilijk.

Ook waren er plaatselijk nogal wat bladluisproblemen, iets waar al veel over gezegd en geschreven is. Komend jaar zal hier dan ook extra aandacht aan besteed worden. Hopelijk is de bladluisinfectiedruk dan een stuk lager dan dit jaar. Vroege populaties moeten tijdig gesignaleerd worden, zodat men de juiste maatregelen kan nemen. Controle van het gewas blijft dus bittere noodzaak, ook voor andere problemen die zich in de teelt van ijsbergsla kunnen voordoen.

Prijzen

Het prijsniveau was een groot gedeelte van het jaar slecht. Bundeling en gezamenlijke inspanning zijn nodig om een bedrijf goed te laten draaien. Het product ijsbergsla verdient een goede prijs, maar die gaat vaak voorbij aan degenen die de grootste prestatie leveren en de meeste kosten maken. Hopelijk levert het nieuwe seizoen weer nieuwe kansen op, met prijzen waar alle schakels uit de keten tevreden mee kunnen zijn; teler, handel en consument.

Het nieuwe seizoen 2009

Het nieuwe seizoen staat al weer voor de deur. Elke teler is druk doende om zijn zaakjes weer rond te krijgen. Grond, personeel, afzet, enzovoorts. Dit zijn dingen waar men tijdig mee moet beginnen, om later niet onaangenaam verrast te worden. Zeker het teeltplan voor 2009 is een uitermate belangrijke zaak. Hoeveel ijsbergsla ga ik telen en welke rassen ga ik inzetten? Wil ik een zaadbehandeling en wanneer start ik ermee? Het is belangrijk om dit tijdig te weten en de keuzes kort te sluiten met plantenkweker en zaadhuis.

Diamantinas RZ

Wij verwachten dat ons nieuwe ijsbergslaras Diamantinas de grote doorbraak zal beleven in 2009. In de proeven van 2007 en 2008 heeft het ras bewezen dat het een verbetering is op kwaliteit, Bremia en Nr. resistentie. De grote plantingen na het beschikbaar komen van de pillen in de tweede helft van het seizoen, bevestigden nog eens de goede resultaten. Zijn uitstekend groene bolkleur straalt houdbaarheid en frisheid uit, iets waar het handelskanaal steeds naar vraagt. Ook de andere RZ rassen hebben hun kwaliteiten en zullen hun meerwaarde in 2009 gaan bewijzen.

Bron: Teelttip IJssla, Rijk Zwaan


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven