Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Snel ingrijpen voorkomt verdere schade

Aan zes Nederlandse opkweekbedrijven tomatenzaad met mogelijke Clavibacterbesmetting geleverd

Dinsdag 18 november 2008 is bij zes Nederlandse opkweekbedrijven, leden van Plantum NL, bekend gemaakt dat hen tomatenzaad is geleverd dat mogelijk besmet is met Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Cmm). Het nog jonge plantmateriaal op de betrokken bedrijven is nog dezelfde dag vernietigd en de afnemers zijn op de hoogte gesteld. Het ging om kleine hoeveelheden zaad van verschillende, nog niet commercieel geïntroduceerde rassen.

De zaad- en opkweekbedrijven hebben in de afgelopen tijd al uitgebreide maatregelen genomen om een besmetting met Clavibacter te voorkomen. Daardoor kon er nu zeer snel worden ingegrepen waardoor het mogelijke probleem in de kiem is gesmoord. Hiermee is verdere schade voorkomen. De zes opkweekbedrijven hebben nu besloten om de nog niet commercieel geïntroduceerde tomatenrassen, de zogenaamde beproevingsrassen, niet langer te zaaien. De risico’s bij het zaaien van deze kleine partijen zaad zijn daarvoor te groot. Ook de collega opkweekbedrijven wordt geadviseerd deze nog niet commercieel geïntroduceerde rassen niet meer te zaaien.

De Clavibacterbesmetting is door de Plantenziektenkundige Dienst na zeer langdurig onderzoek aangetroffen in een monster dat in augustus genomen werd van de planten waarvan het zaad is geoogst. Het betrof een zogenaamd mengmonster afkomstig van een groot aantal proefrassen. Daarom is op dit moment niet te herleiden welke daarvan mogelijk besmet is met de bacterieziekte. In de uitgeleverde zaadpartijen, die allen getoetst zijn, is geen Clavibacter aangetoond. Ook tijdens de visuele inspecties is in de productie geen Clavibacter geconstateerd. De sector onderhoudt intensief contact met de Plantenziektenkundige Dienst over de ontstane situatie.
Publicatiedatum: