Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
MEI-subsidie volgt als investering volgt op toekenning geld

Pioniers van het gesloten telen hebben pech

Pech voor de pioniers van het gesloten telen. Een MEI-subsidie krijg je alleen als de investering volgt op de toekenning van het geld. De koplopers willen ook steun, vooral omdat de ontwikkeling een lange adem vergt. Welk potje met geld kan een teler openen als hij interesse heeft in semi-gesloten telen? Eltje Loman van Dienst Regelingen die de subsidies toekent, sprak er gisteren over op een bijeenkomst over gesloten telen. De Marktintroductie Energie-innovaties (MEI) is het populairst. Dat geld echter is alleen beschikbaar als de teler pas gaat investeren nadat de subsidie toegekend is.

Vanuit telersvereniging Prominent kwam de reactie dat ook zij hier graag een beroep op doen. De ontwikkeling en dan met name het optimaliseren van de teelt vergt veel tijd, beargumenteren zij. Het systeem draait nog niet rendabel en investeerders blíjven niet geduldig. Daarom willen ze geld om de onrendabele jaren door te komen en verder te gaan met experimenteren. Het slagen van praktijkproeven zoals bij Prominent is belangrijk omdat andere telers hierdoor ook gaan investeren in dergelijke teeltsystemen. Uiteindelijk wil de sector in 2020 uitkomen op 700 hectare geconditioneerde kassen. Vanaf de huidige 100 hectare vergt dit nog een enorme groei.

Bron: Nieuwe Oogst
Publicatiedatum: