Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Henk Scholtes van Scholtes Makelaardij uit Honselersdijk:

"Herstructureringsprojecten verlopen tegenwoordig voortvarend"

Het is een understatement dat het Westland behoorlijk is volgebouwd. Toch zijn tuinders nog steeds op zoek naar grond in het Westland om grote tuinbouwbedrijven te vestigen in de nabijheid van afzetconcentraties. De mogelijkheden ontstaan met name bij de herstructurering van bestaande tuinbouwgebieden. Dat begint bij kansen zien om deze vervolgens te benutten. Hoe gaat de gespecialiseerde agrarische makelaar hier mee om en hoe kan de gemeente een steentje bijdragen om het proces te versnellen?Makelaar Henk Scholtes is gepokt en gemazeld in de glastuinbouw. Als voormalig tomatenkweker maakte hij de switch naar makelaar voor de agrarische sector. "Voordat ik makelaar ben geworden, heb ik twintig jaar een tuinbouwbedrijf gehad. In 1993 zocht ik een andere uitdaging. Makelaar leek mij toen een heel mooi beroep. Ik wilde echter niet de zoveelste huizenmakelaar worden maar verder gaan in de agrarische sector. Daar lag en ligt ook mijn ervaring, expertise en netwerk. Persoonlijk vind ik makelaar in de agrarische sector ook een grotere uitdaging; de projecten waar je als agrarische makelaar mee te maken hebt, zijn vaak heel complex. In Nederland zijn ook niet veel gespecialiseerde tuinbouwmakelaars; de meesten zijn trouwens werkzaam in de Greenport Westland-Oostland."

Herstructurering

De kracht van Henk Scholtes Makelaardij is de persoonlijke betrokkenheid bij projecten, de ervaring en expertise die ingebracht wordt en de korte communicatielijnen. Wat dat laatste betreft maken opdrachtgevers regelmatig gebruik van het omvangrijke netwerk van specialisten. "Op dit moment ben ik bezig met een herstructureringsproject, waarbij ik namens mijn opdrachtgever een stuk tuinbouwgrond van zo'n elf hectare aan het ontwikkelen ben. Het project loopt van de Zwethlaan, Broekpolderlaan naar de Vijverberglaan in Honselersdijk. De eerste gesprekken zijn in maart 2007 van start gegaan; volgend jaar maart vinden de meeste overdrachten plaats enkele zijn reeds in eigendom. Naast het ontwikkelen van het gebied, wordt er 80.000 vierkante meter kas gebouwd. Daarvoor zijn twaalf partijen bij elkaar gebracht, waaronder negen tuinbouwbedrijven. Om die partijen bij elkaar te brengen, moet je een goed inlevingsvermogen hebben. Sommige kwekers werken en wonen hun leven lang in het gebied dat ontwikkeld wordt. Ik heb in hetzelfde schuitje gezeten dus weet als geen ander wat daar bij komt kijken. Om alle partijen tevreden te krijgen, ben je als makelaar veel aan het praten. Dat zijn soms hele emotionele gesprekken. Het is vooral afhankelijk van de ambities die de partijen hebben. Jonge kwekers zien het soms als een kans om op een andere plek opnieuw te beginnen; ouderen om hun pensioen veilig te stellen. Uiteindelijk probeer je alle partijen tevreden te stellen. Dat is de uitdaging van een agrarische makelaar."

Gemeentelijke vergunningen

Bij complexe herstructureringsprojecten moeten tal van gemeentelijke bouwvergunningen worden aangevraagd en vaak ook aanvragen worden ingediend voor het wijzigen van bestemmingsplannen. "De gemeente Westland is inmiddels goed op weg. Het laatste jaar werkt de gemeente Westland veel efficiƫnter bij herstructurering dan voorheen. Als makelaars leveren wij - samen met alle gespecialiseerde partijen - een compleet boekwerk in, waarin alle aanvragen die met de herstructurering te maken hebben, zijn verzameld. Van bouw- en sloopvergunning tot het aanleggen van de noodzakelijke infrastructuur waarin meegenomen de problematiek van de vervangende wateropslag. De gemeente krijgt dit boekwerk in meerdere exemplaren aangeleverd, zodat op verschillende afdelingen de ambtenaren exact weten welke vergunningen en dergelijke er nodig zijn om de herstructurering snel door te voeren. Dat heeft vooral te maken met een goede planning en onderlinge afstemming. Een aantal jaren geleden werkten de verschillende afdelingen heel vaak langs elkaar heen, waardoor er veel kostbare tijd verloren ging. Nu werken de afdelingen goed met elkaar samen zodat herstructureringsprojecten vaak zeer voortvarend verlopen. Dat is ook nodig. Er ligt in de regio nog zoveel verspreid-glas en er zijn nog steeds veel kleine tuinders. Voorlopig zijn er dus nog voldoende uitdagingen voor zowel de gespecialiseerde agrarische makelaar en in het verlengde daarvan de Gemeente."

Voor meer informatie:
Henk Scholtes
Henk Scholtes Makelaardij b.v.
Fazantlaan 1
Honselersdijk.
Tel: 0174-624325
Mob: 06-54304716
www.scholtesmakelaardij.nl

Bron: Het Hele Westland
Publicatiedatum: