Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Essent Netwerk huurt extern mankracht in om WKK-problematiek aan te pakken

Essent Netwerk gaat extra personeel van buitenaf inhuren om de netwerken in Limburg en Noord-Brabant sneller te kunnen versterken. Die toezegging om de WKK-aansluitingsproblematiek in die regio's te verlichten is gedaan aan tuindersorganisaties. Tuinders verschaffen op hun beurt meer informatie over de exacte status van hun WKK-plannen. Niet alleen in het Westland, maar ook in Limburg en Noord-Brabant hebben tuinders problemen om hun nieuwe WKK-installatie op het regionale netwerk aan te sluiten: het netwerk van Essent Netwerk is nog niet zwaar genoeg om de teruglevering van elektriciteit van alle geplande WKK's aan te kunnen.

Essent Netwerk was al wel van plan te investeren in nieuwe kabels en transformatoren, maar had eerder al aangegeven dat het nog drie jaar kon duren voordat het netwerk zwaar genoeg was om alle aansluitaanvragen van tuinders te kunnen honoreren. Om die termijn zo veel mogelijk te verkorten, heeft Essent Netwerk zich nu bereid verklaard om extra personeel van buitenaf in te huren om sneller meer werk te kunnen verzetten. Volgens woordvoerder Loek de Lange van Essent Netwerk heeft de directie van het netwerkbedrijf onlangs met vertegenwoordigers van land- en tuinbouworganisatie ZLTO en LLTB aan tafel gezeten en die toezegging gedaan.

"We gaan extern, bij aannemers, mankracht inhuren, want bij ons zit niemand meer duimen te draaien, zoals overal in de infrawereld een personeelstekort is", aldus De Lange. "Aannemers kunnen het grote werk zoals het leggen van kabels en het graven van sleuven ook aan. Zo hopen we het netwerk sneller te verzwaren." Hoeveel sneller hangt af van de aard van elk project, schetst De Lange. "Op de ene plaats kan er binnen een half jaar een verzwaring zijn gerealiseerd, elders zal het betekenen dat de termijn van drieƫnhalf jaar naar twee jaar wordt verkort."

De land- en tuinbouworganisaties hebben op hun beurt verklaard om zo correct mogelijk te inventariseren welke tuinders nu echt een WKK willen plaatsen en daar ook al een vergunning voor hebben. De Lange: "Hoe eerder wij weten wat voor plannen er zijn, hoe eerder we kunnen inspelen op de vraag. En wij moeten ook zekerheid hebben, om te weten of de investeringen die wij doen wel gerechtvaardigd zijn. We hebben dus samen aan tafel gezeten om duidelijkheid te krijgen over wat er bij de tuinders gaat gebeuren en hoe wij daar zo goed mogelijk op in kunnen spelen."

Netverzwaring is voorlopig de enige oplossing voor de Brabantse en Limburgse tuinders. Voor tuinders in het Westland met vergelijkbare problemen is afgelopen jaar het systeem van congestiemanagement uitgedokterd, dat eind november ingaat. Er wordt ook nog gewerkt aan een landelijke variant, maar dat systeem gaat op zijn vroegst 2010 in. Tennet en Energiened hebben voorstellen gedaan voor zo'n landelijke vorm van congestiemanagement, op basis waarvan minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) met een uiteindelijk voorstel zal komen.

Bron: Energeia
Publicatiedatum: