Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lex Sijtsma uit Wieringerwerf:

"Wat een mooie groene sla”"

Lex Sijtsma vertrouwt al jaren op Mirette RZ, een ras dat hij standaard inzet voor de oogstperiode van half juli tot eind augustus. Dit jaar is daar het nieuwe ras Diamantinas RZ bijgekomen. Eerst met enkele kleine proeven, maar toen er eenmaal meer pillen beschikbaar kwamen, zijn er 200.000 gezet. Verdeeld over 4 plantingen van eind juli tot circa 10 augustus.

Lex Sijtsma uit Wieringerwerf heeft een maatschap met zijn vader. Ze telen 23 hectare ijssla, 3 hectare andijvie, 18 hectare pootaardappelen en 8 hectare tarwe. Het bedrijf in de Wieringermeer is omgeven door water; Noordzee, Waddenzee en IJsselmeer zijn om de hoek. Hierdoor is het klimaat qua temperatuur gematigd.De luisresistentie (Nr:0) van Diamantinas was in het naseizoen een voordeel voor Sijtsma. "In de nazomer is er in de Wieringermeer door maïs- en tarweoogst altijd veel luis. Ook dit jaar. Van de luisresistentie hebben we toen erg veel profijt gehad. Verder snijdt de sla gemakkelijk en is niet gevoelig voor ellebogen. Een mooi compliment kwam van een keurmeester van The Greenery die Diamantinas een mooie groene sla vond."

Diamantinas is zowel voor de verse markt als voor de snijderij geschikt. Voor 10 in een bak is het een perfect ras. De uitgebreide Bremia-resistentie van HR:Bl:1-26 is natuurlijk een extra zekerheid. Volgend jaar zal Diamantinas op het bedrijf van Sijtsma voor een groot deel het ijssla-areaal gaan uitmaken. De eerste zullen in de tweede week van april geplant worden.

Bron: IJsslaspecial, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: