Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verburg geeft tuinbouwsector ruimte voor investeringen

Minister Gerda Verburg heeft vandaag het pakket maatregelen gepresenteerd waarmee de tuinbouwsector in deze moeilijke tijden, makkelijker investeringen kan blijven doen voor een energiezuinige en succesvolle toekomst. Nieuw is de verhoging van de garantstelling voor duurzame investeringen. De minister wil deze garantstelling per aanvraag verhogen van 1,2 miljoen euro naar 2,5 miljoen euro. Het garantstellingsfonds is bedoeld om investeringen van ondernemers in duurzame en energiezuinige kassen makkelijker te maken. De overheid staat - mocht het toch misgaan met de investering - garant voor 80% van het geleende bedrag. Dit akkoord is vanmorgen gesloten met LTO Nederland en Rabobank.

De ministeries van Economische Zaken (EZ) en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) werken op dit moment hard aan de nieuwe regeling voor het stimuleren van aardwarmte. Deze regeling is ook bedoeld voor glastuinbouwers die met aardwarmte - warm water dat van grote diepte wordt opgehaald - hun kas willen verwarmen. Als er zo'n aardwarmtebron is aangeboord, hoeft er bijna geen gas meer gebruikt te worden voor het verwarmen van de kas. Echter, het boren naar warm water op grote diepte is duur en er is een risico van misboring. Vandaar dat er nu een regeling komt om deze eventuele misboringen financieel te compenseren. De regeling start hoogstwaarschijnlijk in april 2009. De ministeries van LNV, EZ en Rabobank vullen dit aardwarmtegarantiefonds.

De tuinbouwsector heeft het moeilijk, net zoals veel andere sectoren in Nederland. De hoge gasprijzen, de lage productprijzen en nu ook de gevolgen van de kredietcrisis maken dat veel tuinders moeilijkheden hebben om de komende tijd door te komen. De al bestaande maatregelen en de extra maatregelen die de minister neemt, moeten ervoor zorgen dat de sector blijft investeren in energiezuinige kassen én kwalitatief uitstekende groenten en bloemen kan blijven kweken. De tuinbouwsector kan door investeringen in duurzame kassen 'los' komen van fossiele brandstoffen (gas). Er bestaan op dit moment al investeringsregelen voor energiezuinige én energieleverende kassen waarvoor nu nog een bedrag beschikbaar is van 147 miljoen euro tot met 2011.

Nieuwe regelingen die de investeringen in de duurzame en energiezuinige sector moeten bevorderen:

  1. Aardwarmtegarantievoorziening waarschijnlijk vanaf april 2009; hiermee wordt het risico van 'misboringen' naar warmwaterbronnen in diepe aardlagen financieel gecompenseerd. De ministeries EZ en LNV en storten samen totaal 10 miljoen euro. Ook Rabobank levert een bijdrage van vijf miljoen aan deze regeling, waarmee in totaal 15 miljoen beschikbaar komt.
  2. Verhoging van de garantstelling voor duurzame investeringen van 1,2 miljoen naar 2,5 miljoen euro. Deze extra garantstelling moet nog aan de Europese Commissie worden voorgelegd voor goedkeuring.
  3. De eisen voor investeringen in Groenlabelkassen worden iets versoepeld waardoor er geïnvesteerd blijft worden in dit soort kassen.
  4. De fiscale aftrekposten voor milieu-investeringen worden verruimd.
  5. Minister Verburg wil samen met haar collega van VROM het ruimte-voor-ruimte instrumentarium verder optimaliseren en er bij de provincies op aandringen op een effectieve inzet hiervan. Met een goede toepassing kunnen verouderde en verspreid liggende kassen worden aangepakt. Dat is ook goed voor een mooi landschap.
  6. Minister Verburg laat onderzoek doen naar de prijsopbouw van tuinbouwproducten. Ze wil weten waar de marge terechtkomt in de keten van producent naar consument. Minister Verburg vindt dat de tuinders te weinig 'afzetkracht' hebben om een redelijke prijs voor hun producten te kunnen krijgen. 
Publicatiedatum: