Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Proeven in prei, bloemkool en ijssla

Veel interesse van telers in Pulstec-bemesting

Dit jaar geeft de Wageningen UR een vervolg aan het onderzoek naar het onder hoge druk gericht toedienen van vloeibare meststoffen met de Pulstec-methode. Deze methode is ontwikkeld door het bedrijf Agritechnics. PPO onderzoekt samen met Agritechnics welke besparingen hiermee zijn te realiseren en op welke wijze de methode optimaal is in te zetten.



Met de Pulstec-methode is het mogelijk meststofdepots aan te leggen op een diepte van 10-15 cm, door inspuiting onder zeer hoge druk (50-200 bar). De meststof wordt daarbij van bovenaf in de grond geschoten door middel van korte, snel opeenvolgende pulsjes. Bij traditionele systemen vindt rijenbemesting plaats met behulp van kouters. Het nadeel daarvan is dat daarbij grondverplaatsing optreedt en onder natte omstandigheden is er kans op versmering van de grond. Het Pulstec-systeem werkt subtieler en geeft vrijwel geen verstoring van de bodem.

Dit jaar beproeven we het systeem in een preigewas in Nutriënten Waterproof. Daarnaast is er een proef in bloemkool, gefinancierd door Productschap Tuinbouw en het ministerie van LNV en er liggen enkele demonstratievelden in ijssla. Zowel bij telers als bij toeleveranciers bestaat er belangstelling voor deze bemestingsmethode.

In de proef in bloemkool kijken we naar de mogelijke besparingen in bemesting die met deze methode gerealiseerd kunnen worden. Dit doen we voor zowel snelwerkende vloeibare meststof (ammoniumnitraat) als langzaam werkende meststof (de Cultan-metstof). Ook gaan we na wat de invloed is van de afstand van toediening tot de plant en de diepte van toediening. De verwachting is dat door de preciezere plaatsing van de mest de benutting hoger is en dat vooral in gewassen met een ruime plantafstand, zoals bloemkool, een besparing mogelijk is.

In vergelijking met andere bemestingsproeven in 2007 bleek toepassing van deze techniek in prei als één van de betere uit de bus te komen. In bloemkool bleef de productie licht achter, als gevolg van een te late toediening van de meststof.

Voor meer informatie:
Willem van Geel
Janjo de Haan
Wageningen UR
Publicatiedatum: