Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pasteurisator:

Waterontsmetting met ‘restwarmte’ WKK

Al ruim twintig jaar wordt de Pasteurisator ingezet om drainwater van tuinbouwgewassen door middel van verhitting te ontsmetten, zodat het geschikt is voor hergebruik. Tot voor kort werd voor het verhittingsproces een aparte ketel ingezet, maar tegenwoordig draait het systeem op warm water uit de warmteopslagtank (WOT). Op het bedrijf van Albert en Alex van Vliet in Kwintsheul, vader en zoon, zijn inmiddels twee seizoenen ervaringen opgedaan met de installatie. De 100.000 m² die de paprikatuin van de familie van Vliet nu omvat is een samenvoeging van veertien kavels. "Dan gaan we wel terug tot 1978 hoor", leggen Albert en Alex uit. "Tot 2006 was het zo’n 68.000 m² groot. Na de nieuwbouw is het verder uitgegroeid."

Waterontsmetting

In die tijd is ook de keuze gemaakt om de Pasteurisator te plaatsen. Technisch specialist van Horticoop Ted van Dijk heeft dit proces begeleid en legt uit: "100% van het drainwater bij Van Vliet wordt ontsmet en hergebruikt. Het is een gesloten systeem met stalen goten." Albert vult aan: "Je kunt het je niet permitteren om niet te ontsmetten. Je laat water recirculeren en probeert grootschalige verspreiding van risico’s, zoals pythium en wortelziekten, zoveel mogelijk te voorkomen."

Pasteuriseren met ‘restwarmte’

"Dit is het eerste project van Horticoop, waarbij de Pasteurisator niet wordt gevoed door een aparte ketel, maar door warm water uit de WOT", vertelt Ted. "Het principe blijft hetzelfde, alleen de verblijftijd van het water wordt verlengd van 30 seconden naar ca. 3 minuten om een volledige ontsmetting te bewerkstelligen. Belangrijk is dan ook om het aanvoerwater zo hoog mogelijk uit de WOT te halen, het warmste water zit namelijk bovenin. Het is circa 93oC."



Wat levert het op?

Kwekers met een WKK wekken elektriciteit, warmte en CO2 op. De CO2 wordt in de kas geblazen, de elektriciteit teruggeleverd aan het net en de warmte gaat de WOT in. In de zomer is warmte eigenlijk iets dat je niet of nauwelijks nodig hebt, maar voor de CO2 en elektriciteit willen kwekers de WKK wel graag laten draaien. Juist in de zomer is de hoeveelheid drain het grootst. Wanneer er dan ontsmet
wordt met restwarmte, is de energiebesparing
eigenlijk 100%.

Bij Kwekerij Van Vliet draait een installatie van 15 m³/h, waarbij het water verhit wordtdoor de WOT. De ingaande temperatuur is ca. 20oC, de uitgaande temperatuur (ontsmet) is ca. 26oC. Dit betekent een Delta T van 6oC en een toegevoegde energie van ca. 105 kW/h. Eén m3 aardgas staat gelijk aan een vermogen van 8,3 kW en kan, gezien de isolatie en efficiency van de WOT, aangehouden worden.
Dit betekent dat voor het ontsmetten van 15 m3 drainwater 105 / 8,3 = 12,65 m3 aardgas nodig is. Dit komt overeen met 0,84 m3 aardgas per ontsmette m3 drainwater.

Door de restwarmte van de WOT te gebruiken kan dus veel energie bespaard worden. In ons praktijkvoorbeeld, bij Kwekerij Van Vliet, zal minstens 2.500 m3 drainwater per hectare per jaar ontsmet worden. Dit is 25.000 m3 voor 10 hectare. Als 75% hiervan ontsmet zou worden met restwarmte, dan levert deze manier van waterontsmetting, uitgaande van een gasprijs van € 0,36, een besparing op van € 6.750,- per jaar.

Bron: Hortiscope
Publicatiedatum: