Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
René Verbakel van Compliment:

"Gelaagdheid Diamantinas RZ groot voordeel”"

René Verbakel van Compliment BV plantte begin augustus 500.000 stuks Diamantinas RZ. “Onze ervaring met dit nieuwe ras is dus beperkt, maar voor de vroege herfst is dit ras zeker geschikt. Een groot voordeel vind ik de goede gelaagdheid van deze ijssla. Dat is zowel gunstig voor de snijderij als voor mij.”



Compliment BV teelt ijssla, Chinese kool, broccoli, bleekselderij en raddichio in de omgeving van de plaats Zeeland. "Tijdens het teeltseizoen planten we wekelijks 3 verschillende ijsslarassen", vertelt René Verbakel. "Ook Platinas RZ zit in ons teeltschema. Dit ras heeft een prima bol, maar is wat ons betreft
niet voldoende resistent tegen wit. We zoeken dus een vervanger met dezelfde kwaliteit en met een beter resistentiepatroon. Diamantinas lijkt ons een goede kandidaat!"

"Vorig jaar hadden we Diamantinas in proef en toen bleek dit ras al een goed type. De sla heeft een mooie bol en is donkerder van kleur dan het concurrentras. De inwendige structuur is prima; elastisch en goed gelaagd. Door de vele lagen barst de bol minder snel en oogst ik meer kilo’s. En aangezien we zowel voor de verse markt als voor snijderijen produceren, is naast de buitenkant van de sla ook de binnenkant erg belangrijk. Het resistentiepatroon HR:Bl:1-26, Nr:0 maakt het plaatje helemaal compleet."

Verbakel heeft nog geen ervaringen met Diamantinas in een zomerteelt. De plantdata in 2008 waren achtereenvolgens 5, 7, 11, 13 en 15 augustus. De plantdichtheid betrof 75.000 planten per hectare met een potmaat van 4 centimeter. "Vandaag (8 oktober) oogstten we de planting van 11 augustus en de sla zag er prima uit. Eigenlijk hadden we alleen de eerste partij 10-15 procent uitval door een Pythium-aantas-ting, maar toen hadden we ook in de stromende regen geplant. De partijen daarna zijn allemaal voor 100 procent uitgegroeid tot mooie bollen. Het is dan ook een zeer oogstzeker ras."

Bron: Special IJssla, Rijk Zwaan

Publicatiedatum: