Gemeente Westland gaat aardwarmte opsporen en verdelen

De gemeente Westland gaat bij het Ministerie van Economische Zaken voor het gehele grondgebied van Westland één 'opsporingsvergunning aardwarmte' aanvragen. Reden hiervoor is dat het college van burgemeester en wethouders wil komen tot een eerlijke verdeling en een optimale benutting van het onder Westland aanwezige aardwarmte potentieel.De laatste maanden staat aardwarmte volop in de belangstelling. Oorzaken zijn de hoge gasprijzen en de instelling van een garantiefonds voor misboringen. Het succes van de eerste geothermie-pilot in Bleiswijk heeft de zaak in een stroomversnelling gebracht.

Regierol gemeente

Wethouder Duijvestijn van Economische Zaken liet eerder weten dat de gemeente de regie wenst te voeren op het onderwerp aardwarmte. Tijdens het Westlands Energiecongres op 24 september jl. gaf hij aan het onwenselijk te vinden dat de geothermie-markt in Westland in handen komt van een enkeling. Zijn uitspraak was geënt op het gegeven dat in Bleiswijk één bedrijf (met een oppervlakte van 7,25 hectare) een concessie heeft gekregen voor de exploitatie van een blok dat bovengronds een oppervlakte beslaat van 450 hectare (1,5 x 3 km).

"Het gehele Westlandse glastuinbouwcluster moet mee kunnen profiteren van het aardwarmte potentieel", aldus de wethouder. "Wanneer de beschikking over het potentieel bij een enkeling komt te liggen, komt de energietransitie Westland-breed onder druk te staan." Bovendien is het volgens Duijvestijn zo, dat de huidige autonome ontwikkeling van het aanvragen van opsporingsvergunningen leidt tot versnippering, waardoor het aanwezige aardwarmte potentieel slechts ten dele wordt benut.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven