Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuw integraal systeem volgend jaar getoetst

Mobiel teeltsysteem voor tomaat in ontwikkeling

In het project 'New Crop System' wordt gewerkt aan een mobiel teeltsysteem voor vruchtgroenten in kassen, in het bijzonder voor tomaat. Wageningen UR Glastuinbouw werkt hiervoor samen met de bedrijven Groen Agro Control, Formflex, Metazet, Priva en de Demokwekerij. Tomatenplanten worden op traditionele teeltsystemen erg lang en zwaar en er moet onder druk water worden gegeven. Deze factoren maken het lastig om de teelt mobiel te maken, Door WUR Glastuinbouw worden in overleg met de partners momenteel proeven uitgevoerd, om planten te laten herbewortelen. Als een plant hoger op de stengel nieuwe wortels heeft gemaakt, kan immers het onderste deel van de stengel met de oude wortels worden afgeknipt. Hierdoor blijven de planten kort. En op deze manier wordt de plant regelmatig verjongd, waardoor de plant vitaal en productief blijft.Uit onderzoek uit het verleden weten we dat het herbewortelen goed gaat als de stengel in een lus wordt getrokken: nieuwe wortels vormen zich onderaan in de lus. Echter voor een praktische toepassing op de mobiele goten moeten we zoeken naar beworteling op planten die gewoon verticaal blijven. We hebben dit jaar proefopstellingen gebouwd, waarin de planten bewortelen in 'mistkamers'. We voeren allerlei oriƫnterende behandelingen uit, om nieuwe wortels aan de plant te krijgen. De optimale behandeling is nog niet gevonden, maar er zijn er een aantal die perspectief bieden om verder te onderzoeken.

Eind dit jaar wordt met de partners een ontwerp gemaakt van een integraal systeem. Hierop zal het herbewortelingsysteem gecombineerd gaan worden met een aantal andere componenten, waaronder een robuust watergiftsysteem. Dit integrale systeem zal volgend jaar worden getoetst, en tot een demoversie doorontwikkeld worden.

Voor meer informatie:
Eric Poot
Wageningen UR
www.syscope.wur.nl

Publicatiedatum: