Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Antoon Vermeer van ZLTO:

"Als we lef tonen, valt er geld in de tuinbouw te verdienen"

De ZLTO wil een leidende rol spelen in het zorgen voor nieuwe kanalen om kennis te ontsluiten, over te dragen en te stimuleren. Ook het creëren van een omgeving waarin vernieuwingen ruimte krijgen, is er een onderdeel van. Voor dit project ‘Kennis op Maat’, is voor iedere sector de huidige stand van zaken in kaart gebracht.

Deze nulmetingen zijn afgelopen week gepresenteerd aan de voorzitters van de diverse sectoren evenals een aantal medewerkers die veel voor die sectoren werken. Ook Algemeen voorzitter Antoon Vermeer was erbij aanwezig. "Als wij lef tonen valt er geld voor ons als land- en tuinbouw te verdienen. We gaan nieuwe verbindingen leggen, nieuwe partijen zoeken en nieuwe geldstromen aanspreken. Deze manier van werken is niet omstreden, maar staat wel ter discussie. Niets van aantrekken, gewoon doorwerken", hield Vermeer de aanwezigen voor.

De metingen zijn op de drie belangrijkste thema’s toegespitst: Opleiding en onderwijs, Onderzoek en innovatie en Ondernemerschap en kenniscirculatie. Uit een greep van de nulmetingen blijkt dat er veel behoefte is aan passende opleiding en onderwijs. De glastuinbouw heeft het gevoel dat er geen goede opleiding meer is en dat wat er is niet voldoet. De biologische sector concludeert dat het onderwijs aan een herijking nodig is en de akkerbouw heeft meer behoefte aan personeel in het middenkader. Het gevoel dat bij jongeren de land- en tuinbouw niet voldoende in beeld is, wordt breed gedragen.

Er is ook nog een hele weg te gaan om op het gebied van onderzoek en innovatie een agenda te maken die toegespitst is op de vragen uit de diverse sectoren. De fruitteelt mist een proeftuin waar vernieuwend onderzoek gedaan wordt. Ondernemers in de sector Landbouw en Zorg vinden dat onderzoek niet afgestemd is op de praktijk en dat het belang van het onderzoek ook niet altijd duidelijk is.

De melkveehouders ervaren het onderzoek als aanbodsgedreven, waarbij er geen heldere focus is op de werkelijke behoefte. Onderzoek naar diergezondheid is een positieve uitzondering, maar ook hier mag de lead vanuit de sector sterker zijn. En het belangrijkste is nog wel dat er geen toekomstvisie aan ten grondslag ligt.
Het ontwikkelen van de competenties van de ondernemers is voor alle sectoren van belang. Veelal is de kennis over een bepaald onderwerp wel ergens aanwezig maar laat de brede verspreiding ervan te wensen over. Ondernemers halen veel kennis bij hun collega’s vandaan, onder meer uit studieclubs.

"Marktoriëntatie is het sleutelwoord voor ons als ondernemers. Maar welke partijen spelen daarin een rol? Dat moeten we weten want dat zijn degene met wie we invulling kunnen geven aan de vragen uit de markt , verwoordde Antoon Vermeer het. "En dan de vragen die wij zelf op het bedrijf hebben, hoe krijgen we daar de noodzakelijke antwoorden voor. Daar zijn de reguliere partijen nauwelijks mee bezig. Al met al weten we niet wie onze partners zijn. Daar moet verandering in komen."

Vermeer roept de sectoren dan ook van harte op om al hun vragen hoe divers ook in te brengen. Volgens hem zijn er onnoemelijk veel verbindingen te leggen en zijn er vele onderwerpen die op het oog niets met elkaar te maken hebben, maar onlosmakelijk verbonden. Als voorbeeld noemt Vermeer biodiversiteit en het beheer van de bodem. "Dat gaat niet alleen de akkerbouw en vollegrondstelers aan. Ook veehouders zijn voor de gezondheid van het vee afhankelijk van gras en gewassen die baat hem bij een goed bodemleven."

Voor het realiseren van deze nieuwe kennisinfrastructuur en het stimuleren van vernieuwingen werkt de ZLTO nauw samen met Wageningen UR in het Platform Agro Kennis, kortweg PAK.

Bron: ZLTO

Publicatiedatum: