Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teelttip kassla Rijk Zwaan:

Hou een strak spuitschema aan

Een lange droge periode in relatief verdampende omstandigheden verhoogt de kans op natrand in de krop, vooral bij wisselvallige klimaatsomstandigheden waarbij sterk geventileerd wordt. Ook al regent het buiten, in de serre blijft de bodem droog. Daarom is het, vooral bij deze wisselvallige weersomstandigheden, zeer belangrijk te beregenen. Controleer regelmatig de vochttoestand in de eerste en de tweede steek van de bodem. Indien men twijfelt of er moet beregend worden, kan een drogere bodem de beslissing vergemakkelijken.



Winterrassen hebben voldoende vocht nodig om optimaal te groeien. In te droge omstandigheden worden er in het hart van de plant zwakkere cellen aangemaakt. Deze cellen groeien uit en kunnen enkele weken later, als gevolg van de geringste verhoogde worteldruk, knappen. Dit veroorzaakt natrand in de krop. Onder zeer droge omstandigheden zal de plant ook extra wortels maken om aan voldoende vocht te komen. Zelfs de kleinste watergift kan dan al genoeg zijn om de zwakkere cellen te doen springen. Teel daarom, vooral in de start, nooit te droog. Natrand in de krop kan in vele gewassen voorkomen; eikenblad, Romeinse sla en kropsla.

Telen in koude omstandigheden

Door de hoge energiekosten zijn er veel telers die besluiten om kouder te telen. Sommige slatypes zijn hiervoor minder geschikt, vooral bionda, die makkelijker glazigheid in het hart kan vertonen.

Planning

Een koudere teelt verlengt de teelt aanzienlijk, wat invloed heeft op de volgteelt. Neem voor een volgende slateelt bv. een grotere potmaat, of een latere zaaidatum. Indien het zeer koud is en de teeltduur daardoor nog langer wordt, kan uw plantenkweker beter tijdig een zaaiing in de koelcel plaatsen. Hou er ook rekening mee dat, bij groeizame weersomstandigheden, verschillende plantingen tijdens het voorjaar in elkaar kunnen lopen.

Rassenkeuze

Door koud te telen, komt men met de sla soms in een later seizoen. Kies daarom het meest geschikte ras voor de beoogde oogstperiode, bv Gardia RZ voor een oogst vanaf maart. Indien men pas half december zaait, kan men al kiezen voor zomervariëteiten zoals Alexandria RZ, Flandria RZ of Zendria RZ, voor een oogst vanaf half april. Deze rassen zijn oogstzekerder bij wisselende scherpe klimaatsomstandigheden.

Watergift

Indien er koud wordt geteeld, wordt er meestal veel minder of niet geventileerd. Hou hiermee rekening bij de watergift. De sla is weinig actief en heeft veel minder vocht nodig.

Bespuiting

Een koudere, en dus langere, teelt zal de ziektedruk verhogen. Hou daarom een strak spuitschema aan, rekening houdend met een mogelijk latere oogstdatum. Wissel verschillende middelen af en werk voldoende preventief.

Temperaturen bij oogstklare gewassen

Een jonge planting, voldoende goed ingeworteld, kan koudere omstandigheden beter verdragen. Maar tuinders die jaarrond sla telen en verschillende groeistadia in een zelfde ruimte hebben, zijn beperkter in hun mogelijkheden. Hou dan een minimum aan van 5 graden om niet al te veel groei te verliezen. Bijna volgroeide gewassen die te koud worden opgeteeld, waardoor de groei stil valt, zijn veel vatbaarder voor ziekten en rand.

Als het in de serre kouder wordt dan 3 à 5 °C met heldere nachten, zakt de bladtemperatuur nog dieper dan de omgevingstemperatuur. Bij een sterke temperatuursstijging in de ochtend komt de sla nat te staan door condensatie op de koudste delen. Om dan de sla droog te krijgen is er tijd en energie nodig. Het gewas staat tot lang in de voormiddag inactief en koud door de onttrekking van warmte. Als men dan vooral met de windzijde ventileert, zal er makkelijker rand ontstaan.

Bremia-druk

Valse meeldauw blijft een aandachtspunt in de slateelt. Een Bl: 1-26 resistent ras biedt geen absolute garantie op een bremiavrije teelt. Er zijn voldoende goede beschermingsmiddelen voorhanden om de slateelt meeldauwvrij te houden.
Publicatiedatum: