Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Recirculatie van onder het gewas

Actievere tomatenplanten met minder energie

Henk van de Velde teelt tomaten in twee verschillende kassen. Hij probeert een betere vochtomgeving te creëren met twee methoden. In de ene kas wordt de lucht boven het gewas gerecirculeerd, en in de andere kas onder het gewas. Uit de gegevens van het teeltjaar 2007 – 2008 trekt Henk van Velde de conclusie dat de beslissing om recirculatie ventilatoren onder het gewas te hangen heeft bijgedragen tot een meer gezonde en actievere plant. Opmerkelijk is, dat deze resultaten konden worden gerealiseerd bij een lager energieverbruik (lagere buistemperatuur) en een lager stroomverbruik van de ventilatoren.

De kas van Henk van Velde is 6 m hoog en de goot hangt op 75 cm van de grond. De recirculatie ventilatoren hangen aan de goot en zijn bevestigd via een speciaal daarvoor ontworpen scharnierende beugel. Tijdens het ruimen van het gewas kan de ventilator hiermee plat onder de goot worden vastgezet. In eerste instantie werd geventileerd met een capaciteit van eenmaal het kasvolume per uur.

De vrije uitstroom zonder luchtslangen zorgen echter voor gunstiger omstandigheden. Hierdoor is het mogelijk om met hetzelfde aantal ventilatoren op een lager toerental voldoende luchtbeweging te creëren aan de onderkant van het gewas. De vruchten vertoonden minder krimpscheurtjes en het gewas reageerde actiever op buisverwarming in de vroege ochtend. De gewasverdamping nam toe van 58% naar 75%. Ook interessant is dat er een buistemperatuur van maar 38°C werd toegepast.
Voor deze toepassing zijn de ventilatoren van HortiMaX type MRVL gebruikt.

Bron: HortiMax

Publicatiedatum: