Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LTO Noord Glaskracht:

"Gasmarkt vraagt om directe maatregelen"

Op 29 september heeft LTO Glaskracht de resultaten van het onderzoek naar de marktwerking voor aardgas naar minister Van der Hoeven van EZ gestuurd. Het onderzoek wees uit dat er sprake is van onvoldoende marktwerking. LTO Noord Glaskracht verzocht de minister om in te grijpen, zodat er een eerlijke gasprijs tot stand komt. Van der Hoeven heeft inmiddels schriftelijk laten weten dat zij niet ontevreden is over de werking van de huidige gasmarkt en op korte termijn geen maatregelen nodig vindt.

De minister stelt onder andere in haar brief dat een onvoldoende marktwerking wordt opgelost omdat de Gaswet per begin 2010 wordt gewijzigd. Zij vindt het niet noodzakelijk om tijdelijke maatregelen te nemen om de periode tot 1 januari 2010 te overbruggen. Tevens is de minister van mening dat op Title Transfer Facility (TTF) al een goede liquide gasmarkt is ontstaan en de gasmarkten in Noordwest Europa sterker geïntegreerd zijn geraakt. Ook is de minister van mening dat GasTerra zeer prudent handelt ten aanzien van TTF.

LTO Noord Glaskracht verontwaardigd

LTO Noord Glaskracht vindt dat de minister volledig voorbij gaat aan de huidige situatie waarbij de gasprijs ver achterblijft bij de rap dalende olieprijs. Er moet nu ingegrepen worden, vindt de organisatie. Het is al lang bekend dat de Gaswet gewijzigd gaat worden. Dit is echter een langdurig traject geworden. Het valt nog te bezien of de wetswijziging per 1 januari 2010 in werking treedt. Wanneer dat het geval is, zal 2010 een leerjaar zijn en zullen ondernemers op z’n vroegst in 2011 of 2012 profijt kunnen hebben van een verbeterde marktwerking.

140 miljoen per jaar

De minister geeft over de TTF gasmarkt een te rooskleuring beeld, meent LTO Noord Glaskracht. De NMa stelt in de energiemonitor over 2007 dat de TTF 'onvoldoende liquide is'. Met het voornemen om de Gaswet te wijzigen erkent de minister dat de gasmarkt niet optimaal werkt, maar accepteert tegelijkertijd dat bedrijven daar de rekening voor betalen. Een dergelijke houding vindt LTO Noord Glaskracht onrechtvaardig en onacceptabel. De gasprijs in relatie tot de olieprijsontwikkeling is inmiddels meer dan 4 cent per m3 te hoog. Dit kost de sector jaarlijks meer dan 140 miljoen euro extra ten opzicht van de situatie bij een eerlijke marktwerking.

Bron: LTO Noord Glaskracht
Publicatiedatum: