Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Balkenende breekt lans voor Groene Genetica en kwekersrecht in China

Premier Balkenende en minister Verburg maakten zich sterk voor de Groene Genetica en het kwekersrecht tijdens hun bezoek aan Beijing vorige week. Balkenende sprak met premier Wen Jiabao over de intensieve samenwerking op het gebied van veredeling en onderstreepte het belang van de handhaving van het kwekersrecht.

Minister Verburg benadrukte tijdens de Roundtable rond het thema Groene Genetica, op vrijdag 24 oktober jl., het belang van publiek private samenwerking in de Groene Genetica en het gezamenlijke Chinees-Nederlands onderzoek. Daarnaast ging ze in op de mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van onderwijs, verdere implementatie van het kwekersrecht in China en het belang van wederzijdse toegankelijkheid tot genenbanken. Van Chinese zijde is de belangstelling voor verdere samenwerking en kennisuitwisseling met Nederland groot.

TTI Groene Genetica, Plantum NL en de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zijn zeer verheugd over deze succesvolle bijeenkomst. Het bezoek aan China bood hen volop gelegenheid om de Nederlandse sector Groene Genetica krachtig te positioneren bij de Chinese en Nederlandse overheid. Premier Balkenende benadrukte bij de Chinese premier, evenals minister Verburg bij haar collega Minister Sun van Landbouw, dat er verbeteringen gewenst zijn op het gebied van het kwekersrecht.

Veel Nederlandse veredelings- en vermeerderingsbedrijven zijn actief in China. De Chinese markt is veelbelovend. Toch zijn Nederlandse bedrijven terughoudend om nieuwe rassen op de Chinese markt te introduceren, omdat het kwekersrecht in China nog onvoldoende bescherming biedt en bovendien beperkt is tot een klein aantal gewassen. In het gesprek werd geconcludeerd dat China en Nederland gezamenlijk verder zullen werken aan een bredere implementatie van het kwekersrecht in China. Van Nederlandse zijde is benadrukt dat ondertekening van UPOV ’91 wenselijk is.

Minister Verburg was voorzitter van de Roundtable meeting Groene Genetica, georganiseerd door TTI Groene Genetica in samenwerking met de Nederlandse Ambassade. Daar kwam het belang van gezamenlijk onderzoek aan de orde. Onderzoek is van levensbelang voor bedrijven die actief zijn in plantaardig uitgangsmateriaal. De samenwerking tussen China en Nederland heeft al geleid tot de realisatie van het Potato Genome Sequencing consortium en zal leiden tot een publiek privaat project op het gebied van het komkommergenoom.

Ook op het gebied van onderwijs en kennisuitwisseling zijn er verschillende initiatieven gaande. Zo is er onlangs een overeenkomst gesloten tussen Wageningen UR en de Chinese Academie voor Landbouwwetenschappen. Maar ook op de thema’s ondernemerschap, fytosanitaire zaken en bescherming van het kwekersrecht vindt volop bijscholing en kennisuitwisseling plaats. Ook werden biodiversiteit en de toegang tot genenbanken besproken. Beschikbaarheid van genetisch materiaal is essentieel voor de ontwikkeling van nieuwe rassen en goed beheer van genetische bronnen staat daarbij voorop.

De Nederlandse delegatie die bestond uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, TTI Groene Genetica, Plantum NL en beleidsambtenaren is zeer enthousiast over de bijeenkomst enerzijds vanwege de interesse van Chinese zijde en anderzijds vanwege de belangstelling en de steun die de premier en de minister toonden voor de sector plantaardig uitgangsmateriaal, een zeer succesvolle sector binnen de Nederlandse economie.
Publicatiedatum: