Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Kabinet heeft aandacht voor gevolgen van verzilting voor de glastuinbouw'

De planstudie 'Waterkwaliteit Volkerak Zoommeer’ heeft geleerd dat er maar één oplossing is voor het probleem met blauwalgen dat zich daar voor doet en dat is een terugkeer naar een zoute situatie. Daarbij is ook onderzocht welke effecten een zout Volkerak Zoommeer heeft op de landen tuinbouw in de gehele zuidwestelijke Delta, inclusief de waterinlaat voor het Westland. Dat meldt minister Verburg van LNV in een brief aan de Tweede Kamer in een reactie op vragen van Jan Mastwijk en Ad Koppejan van het CDA.

Gelijktijdig met het opstellen van de planstudie voor het Volkerak-Zoommeer zijn in West-Brabant en Zeeland oplossingen voor de zoetwatervoorziening in beeld gekomen, meldt Verburg. Voor het Zuid-Hollandse deel van de delta is recent in bestuurlijk overleg met de provincie en waterschappen afgesproken om intensiever te discussiëren over de zoetwatervoorziening van de land- en tuinbouw te intensiveren. LTO wordt bij die discussie betrokken.

De besluitvorming over de planstudie Volkerak-Zoommeer, in de vorm van een advies aan staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat, vindt plaats in het Bestuurlijk Overleg Krammer Volkerak. Het advies zal half november worden afgerond. In het Nationaal Waterplan zal nader op dit vraagstuk worden ingegaan, mede in relatie tot de zoetwatervoorziening van Nederland in zijn geheel.

Naar de mening van Verburg zit er geen licht tussen de verzilting van wateren met bijbehorende gevolgen enerzijds en de positieve waardering van de glastuinbouwsector in de Miljoenennota anderzijds. Het kabinet wil met de land- en tuinbouw mogelijke oplossingrichtingen verkennen die klimaatbestendig zijn. Gezien het feit dat de land- en tuinbouw in de Delta veel ervaring heeft met schaars zoet water en zelfvoorziening, verwacht Verburg veel van de vindingrijkheid van de sector om zich voor te bereiden op deze ontwikkelingen. Het kabinet neemt dit mee in het Nationaal Waterplan en zal daarbij ook aangeven hoe de verdere besluitvorming over het zout maken van het Volkerak Zoommeer verloopt.

Bron: Ministerie van LNV
Publicatiedatum: