Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Middelenbeleid blijft drama

De grote zorg van LTO Nederland over het EU-gewasbeschermingsbeleid staat nog recht overeind, ondanks geruststellende woorden van minister Gerda Verburg van LNV. "Of de middelen nu of over een paar jaar vervallen, maakt niet zoveel uit. Het blijft een dramatische situatie", zegt LTO-bestuurder Henk Scheele.

Een studie van Wageningen UR in opdracht van LTO stelt dat het in Brussel voorgestelde gewasbeschermingsbeleid enorme consequenties heeft voor verschillende teelten. Met name het mogelijk verdwijnen van de tulp uit Nederland kreeg in de media veel aandacht, maar telers van heel veel gewassen zullen een flinke financiële veer moeten laten. De cijfers daarover zijn deze week door de WUR gepubliceerd.

LNV-minister Gerda Verburg probeert de berichtgeving te relativeren. Ze zei in de Tweede Kamer dat de tulp echt niet zal verdwijnen. Het LTO-onderzoek gaat uit van verkeerde veronderstellingen, meent de minister. "Het gaat voorbij aan het feit dat de middelen pas in 2015 vervallen. En er zijn nog opties voor verlenging. De sector zal in de tussentijd niet achterover leunen. Ik ken de gewasbeschermingsmiddelenindustrie goed genoeg om te weten dat ze voor vervangende stoffen kan zorgen."

Scheele, in de LTO-vakgroep Akkerbouw verantwoordelijk voor gewasbescherming, vindt dat veel te gemakkelijk gezegd. "Het ontwikkelen van nieuwe middelen is juist onder deze omstandigheden erg moeilijk. De industrie krijgt met nieuwe criteria te maken waarmee tot nu toe geen rekening is gehouden. Een aantal veelbelovende stoffen voldoet misschien aan die criteria, maar veel andere waarschijnlijk niet. Het betekent hoe dan ook een terugval in de beschikbaarheid van nieuwe middelen, terwijl we er juist meer nodig hebben." Dat laatste is ook belangrijk om op een goede manier geïntegreerd te kunnen telen.

Minister Gerda Verburg van LNV heeft toegezegd dat ze in elk geval niet akkoord zal gaan met de amendementen die het Europees Parlement voorbereidt. Ook dat is voor LTO geen reden om de studie maar in de la te leggen. "We moeten nu duidelijk maken hoe ernstig de situatie is. Als de besluiten in Brussel genomen zijn, is het te laat. Vervallen middelen krijg je nooit meer terug", aldus Scheele.

Bron: Nieuwe Oogst
Publicatiedatum: