Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meeste ijsbergsla kan geoogst worden

Het ijsbergslaseizoen 2008 loopt naar het einde toe. Over 14 dagen zal alles wel weggeoogst zijn. Hopelijk blijven de prijzen tot het einde interessant. De laatste week is de groei nog vlotjes verlopen en dit zorgt er voor dat de meeste ijsbergsla geoogst kan worden. Iets waar we enkele weken terug nog bang waren dat de eindstreep niet gehaald zou worden. Het weer van de laatste weken, ondanks dat er op plaatsen iets nachtvorst was, is toch zo groeizaam geweest dat de groei er prima in bleef.

Ringspot

De ziektedruk is plaatselijk te noemen en dit geldt ook voor de percelen.
Ringspot (Microdochium panattonianum) heeft gelukkig veel minder schade aangericht dan 2007. Toch zie je de op meerdere percelen wat aantasting, maar het blijft meestal met besmetting op enkele meters. Je ziet het in alle rassen voorkomen en vooral op schaduwplaatsen of waar het wat vochtiger is. Toch blijft het een ziekte om in de gaten te houden, omdat het massaal kan toeslaan en hierdoor grote schade kan aanrichten.

Bremia

Valse meeldauw is ook nog steeds op een aantal percelen aanwezig. De schade voor de laatste oogstweken zal wel meevallen. Toch adviseren wij om na de oogst gelijk de gewasresten onder te werken, om de overleveringskansen te verkleinen.

Bladluis

Soms kom je nog op een perceel wat bladluizen tegen. Ook hier geldt, werk de gewasresten na de oogst onder zodat de bladluis niet de kans krijgt om te overwinteren.

Pythium

De planten die een pythium aantasting hebben gehad zullen hen hergroei wel krijgen maar halen meestal de oogst niet. Het perceel lijkt wat gelijker te staan maar deze planten komen toch wat te kort. Meerdere plantingen hebben hier last van gehad en men ziet het bij alle rassen. Het klimaat bij en na het planten en dit geldt zeker voor nattigheid en kou kunnen hier debet aan zijn.

Bemesting

De laatste percelen ijsbergsla staan er over het algemeen goed op en hebben voldoende voeding tot het einde toe. Toch zie je nog op plaatsen de sla achter blijven op kleur en bolomvang. Hier zou met een snelwerkende meststof nog iets gecorrigeerd kunnen worden ook al lopen we naar einde seizoen.

Diamantinas RZ

Ons nieuwe ras Diamantinas doet het nog steeds uitstekend. Het oogstpercentage is nog steeds hoog en de groene kleur en zijn stevige bol, zorgen voor een prima doosvulling. Ook het Bremia vrij zijn valt menig teler op en dit is natuurlijk een positieve ontwikkeling nu je weer een aantal rassen met wat Bremia problemen zien. Hopelijk blijft dit nog lang zo dat we het ras valse meeldauw vrij houden.

Nieuwe seizoen

Natuurlijk denkt u als teler weer aan het nieuwe seizoen. Belangrijk om nadat de oogst weer voorbij is weer alles op een rij te zetten. Personeel, grond, kosten, marktontwikkelingen zowel in binnen- als buitenland, rassen voor 2009 enz. Terug kijken met de blik weer naar voren is natuurlijk nodig om weer lering te trekken uit het (bijna) afgelopen seizoen 2008.

Bron: Teelttip IJssla Rijk Zwaan
 
Publicatiedatum: