Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe pas je de teelt aan nu de prijzen van gas en meststoffen stijgen?

Een reactie op de hogere prijzen is minder stoken en bemesten. In deze nieuwsbrief wordt aandacht besteedt aan gevolgen en welke maatregelen mogelijk zijn. Op meststoffen is zeker wat te besparen maar bedenk wel dat de meerwaarde van een goede plantkwaliteit veel belangrijker is dan besparen op de kosten van mest.
  • De eerste stap is om het recirculatiewater her te gebruiken. Laat het drainwater niet te makkelijk weglopen. Zorg voor een goede balans tussen schoonwater en voedingswater.
  • Fosfaat is naar verhouding een van de duurste meststoffen. Fosfaat is belangrijk voor de energiehuishouding en knoppen en vruchten. Toch kan in veel gevallen de fosfaat gift wel iets omlaag. In de potplanten kan de fosfaat gift meestal wel tot onder de 1.0 mmol zakken.
  • Bij een goede pH in de pot of in de mat zijn vooral de sporen maar ook fosfaat veel beter opneembaar en slaan minder snel neer. De gift kan dan omlaag.
  • Aan het einde van de teelt kan minder bemest worden. In de vruchtgroenten blijven meststoffen in de mat achter, in grondteelten kan zout ophopen. Aan het einde van de teelt kan de gift soms wel 20% omlaag. Door tijdens de teelt een goede EC te geven en met schoon water te spoelen is de zoutverdeling in het substraat natuurlijk nog beter.
  • Bronwater of slootwater bevat een aantal voedingselementen. In een aantal gevallen kunnen deze elementen prima worden verrekend in het voedingsschema.

Mestopname bij lage temperaturen

Vooral de elementen P, Mg, Fe, zijn moeilijk opneembaar bij een lage worteltemperatuur. Magnesium is een goed voorbeeld, bij een gebrek uit zich dit al vrij snel in geel verkleuring tussen de nerven. Een bijkomend gevaar is dat bij lage temperatuur het substraat langer nat blijft. Een nat substraat is zuurstof armer. Zuurstof is nodig voor de actieve opname van elementen.

Ziektegevoeligheid bij lage temperaturen

Het grootste gevaar bij lage temperatuur is een verlaagde activiteit van de plant. Een actieve plant is sterker, ook door een betere voedingsopname, en heeft meer weerstand.

Bladschimmels

Een plant in stress, en dat is koude, is gevoeliger en het natslaan vergroot de kans op infectie door Meeldauw, Alternaria en Botrytis. Spuiten heeft enig effect maar een goed klimaat is het beste.

Voor meer informatie:
Harmen Hummelen
Relab den Haan
www.denhaan.nl
Publicatiedatum: